Vejr

Mandagens voldsomme byger kan spolere dit badevand

Skybrud kan igen mandag betyde, at kloakvand løber ud ved badestrande og havnebade.

Vejret er endnu godt i store dele af Danmark, men en front fra sydvest gemmer på kraftige byger, som kan give lokale oversvømmelser senere på dagen.

Og det kan ændre badeforholdene fra lækre til sundhedsskadelige.

Front med lokale skybrud

Nedenstående grafik viser observationer og radar klokken 9.45. Der er sol og over 20 grader i store dele af Danmark.

Det betyder, at mange søger til badestrandene, hvor vandtemperaturen desuden lokker til en tur i bølgen blå.

I forbindelse med fronten ventes lokale skybrud. Og ved netop skybrud kan kloaknettet sjældent følge med, og derfor kan kloakvand føres til strande eller havnebade.

Den præcise placering og intensitet er usikker, men ovenstående prognose klokken 14 viser et kraftigt nedbørsområde ved Aarhus. Et større skybrud i Aarhus vil kunne true badevandet i havnebadet og ved strandene i og nær Smilets by.

Ovenstående er blot et eksempel. Der er risiko for skybrud i Aarhus, men eventuelle skybrud kan også falde andre steder i landet.

Skybrud er altid lokale

Det betyder, at mens nogle kun får få millimeter regn, vil det stå ned i stænger og skabe oversvømmelser andre steder. Og der kan være korte afstande fra det ene til det andet.

De seneste dage har budt på voldsomme byger flere steder i landet, og søndag viste røde flag i en række københavnske havnebade og badestrande, at badevandet var forurenet med kolibakterier. Badevand med for mange kolibakterier er sundhedsskadeligt at bade i.

Du kan her tjekke badevandet og vandkvaliteten ved en række danske badestrande. Her kan du desuden se radar, samt om der er en kraftig byge på vej indenfor den næste time.