Vejr

Her truer torden og skybrud - risiko for oversvømmelser flere steder

En kraftig front med torden og lokale skybrud er på vej op over Danmark fra sydvest.

Mandag morgen er begyndt lunt og pænt i store dele af landet, men fra sydvest er en front på vej op over Danmark.

I forbindelse med fronten vil der lokalt komme torden og store mængder regn. Regnen vil nogle steder være så stærk, at der kan komme oversvømmelser.

Det sker i forbindelse med skybrud, hvor der kommer mere end 15 millimeter regn på 30 minutter.

Af ovenstående grafik kan man se, at der er varslet risiko for skybrud til det meste af landet. I sydvest - det grønne område - er risikoen forholdsvis lille. De sorte linjer viser, hvor der er størst risiko for skybrud til bestemte tidspunkter. På Bornholm er der intet varsel om skybrud.

Her kan du følge vejrets udvikling på rader, og se hvor regnen ventes den næste time.

Sommervejr og 25 grader

I de østlige egne kommer der mest sol, og her kan temperaturen nå op på 25 grader i løbet af eftermiddagen. Måske kan man på Bornholm og i Nordsjælland gå fri af det kraftige regnvejr, da fronten ser ud til at "dø ud" i aften.

Uvejr i eftermiddag

I eftermiddag vil fronten og bygerne være kraftigst. Her kan der komme torden flere steder, og risikoen for skybrud er størst.

Det er den centrale del af landet, som har størst risiko for skybrud. Det skyldes, at fronten med bidrag fra solopvarmning er mest aktiv i eftermiddag.

I aften vil fronten antageligt aftage i styrke, og risikoen for skybrud mindskes. I aften vil fronten nå København, Nordsjælland og Bornholm. I Nordjylland vil fronten have mere styrke, og her kan der endnu i de tidlige aftentimer optræde meget kraftige byger.

Skybrud er lokale

Selvom det er en front, der løber op over Danmark, er skybrud altid lokale.

Det betyder, at mens nogle kun får få millimeter regn, vil det stå ned i stænger og skabe oversvømmelser andre steder. Og der kan være korte afstande fra det ene til det andet.