Massivt kuldefrembrud i Sydamerika
Nogle steder har man fået sne for første gang i flere årtier.
Den seneste uges tid har på den nordlige halvkugle budt på ekstrem varme i det vestlige Canada og det nordvestlige USA.
Vender man derimod blikket mod den sydlige halvkugle, er det i den helt anden ende af temperaturskalaen, at termometret den seneste uges tid har vist unormale temperaturer.
Selvom det lige nu er vinter syd for Ækvator, så har et kuldefrembrud fra Arktis sendt meget kold luft op til det centrale Sydamerika, hvilket har medført regionale kulderekorder i Argentina og første snefald i flere årtier i dele af det sydlige Brasilien.
Kulde og sne
Den kolde Antarktiske luftmasse har givet unormalt koldt vintervejr til lande som Argentina, Uruguay, Paraguay, Bolivia og Brasilien med historisk sne som resultat.
Når man kigger på om områder er varmere eller koldere end normalt, bruges anomalikort. Her betyder ordet 'anomali' en afvigelse fra det normale. En temperaturanomli på minus ti grader betyder dermed, at et område er ti grader koldere end den normale temperatur.
Nedenstående anomalikort viser temperaturafvigelsen mandag 28. juni, hvor store dele af det sydamerikanske kontinent har oplevet helt ned til 15 grader koldere end hvad man normalt har i juni måned.
Dagen efter, tirsdag 29. juni, viser temperaturanomalier, hvordan kulden er trængt endnu længere mod nord helt op til det vestligste Brasilien og Peru.
Samme dag, hvor der flere sted i Argentina blev sat nye kulderekorder for juni måned.
Kulden har været så ekstrem, at selv forholdsvis lavt beliggende områder omkring breddegraden 20 grader syd, oplevede frostgrader tirsdag morgen. På den nordlige halvkugle vil det svare til, at man havde frost i den tidlige vinter i Florida i USA eller Sahara ørken.
I det sydlige Brasilien har kulden ekstra konsekvenser, da der i disse områder dyrkes mange afgrøder, der ikke kan tåle frost. Her har kulden endda medført sne for første gang i flere årtier - noget som kun sker ved ekstreme kuldefrembrud.
Sne i disse områder er så sjældent, at det formentlig kun er sket tre eller fire gange de seneste 100 år.
Kuldefrembruddet nåede sit maksimum onsdag 30. juni, hvor temperaturen i det meste af det centrale Sydamerika var 6 til 16 grader under det normale. I øvrigt samme dag, hvor temperaturen i Lytton i Canada nåede næsten 50 grader.
Antarktisk er koldere end normalt
Årsagen til det ekstra kolde vejr i Sydamerika skal findes længst mod syd. Her ligger Sydpolen, også kendt som Antarktis, der i juni har været noget koldere end normalt.
Et anomalikort for juni 2021 viser, at især langs den sydlige polarcirkel har temperaturen været omkring 10 grader koldere.
Et lavtryk over Uruguay og det sydlige Brasilien har i ugens løb fungeret som en 'kuldepumpe', der har være en drivende faktor for, at kulden fra Antarktisk har kunnet nå så langt mod nord og givet rekordkulde flere steder i Sydamerika.
Hele den sydlige halvkugle har indtil nu for det første halvår af 2021 været koldere end normalt. Det betyder, at den globale temperatur efter årets første seks måneder er på sit laveste i seks år.