Vejr

Sjælden sky set på den danske sommerhimmel

En spektakulær sky blev torsdag formiddag fotograferet over Helgenæs på Djursland.

Torsdag formiddag var der i Jylland en pause fra det regnfulde vejr, der ellers var på programmet i det meste af landet onsdag.

Faktisk var der blå himmel over store dele af det jyske landskab, herunder det sydlige Djursland, hvor halvøen Helgenæs er beliggende syd for Mols Bjerge.

Danskernes vejrbilleder

TV 2 VEJRET bruger billeder fra danskerne i både vores vejrudsigter og til artikler her på hjemmesiden og vores app. Du kan også indsende både billeder og video til TV 2 VEJRET. Det gør du her.

Her fik Chris Nunan sig lidt af et usædvanligt syn, da skyen altocumulus lenticularis ('linsesky' på dansk) tonede frem på den solbeskinnende danske sommerhimmel.

Skyen kaldes linsesky på grund af formen, der med deres karakteristiske skarpe kanter, nærmest minder om en linse eller en bønne.

Linseskyer er sjældne i Danmark, da de typisk dannes i bjergområder, hvilket ikke ligefrem kendetegner den danske natur.

Dannes på læsiden af bjerge

Normalt opstår linseskyer på læsiden af relativt høje bjerge. Hvis man forestiller sig, at en kraftig vind blæser hen mod et bjerg eller en bjergkæde, vil denne luft blive tvunget til vejrs på grund af bjerget.

Når luften med tiden når hen over bjergtoppen, tvinges den nedad igen på læsiden af bjerget. Under nedsynkningen af luften stiger temperaturen, hvorved luften bliver lettere og vil begynde at stige til vejrs igen. På et tidspunkt når luften et ligevægtspunkt og synker igen.

Hele denne situation skaber en "atmosfærisk bølge". På toppen af denne bølge dannes linseskyerne, typisk i en højde af to til otte kilometer som velafgrænsede skyer bestående af iskrystaller.

Linseskyerne over Helgenæs er muligvis hjulpet på vej af Mols Bjerge, der med deres cirka 130 meter over havniveau har kunnet danne en forstyrrelse i atmosfæren, og dermed en lille bølge, hvorpå der er udviklet linseskyer.