Vejr

For ti år siden stod Kim Iversen midt i århundredets skybrud

For beredskabet kom skybruddet 2011 som en overraskelse – pludselig måtte alle mand til pumperne.

For præcis ti år siden i dag 2. juli 2011 åbnede himlen sine sluser over København. Det blev indledningen til århundredets danske skybrud.

Kim Iversen var dengang stationsleder ved Falck i Ballerup, og han var på vej i biografen med sit barn i bilen, da det begyndte at vælte ned.

Bilens vinduesviskere kunne ikke følge med, og Kim Iversen kunne hurtigt se, at det ikke blev til familiehygge i biffen den dag. Det var helt tydeligt, at situationen var alvorlig.

Bilen blev vendt, og på vej tilbage begyndte han at ringe rundt for at kalde folk på arbejde.

- Jeg kunne godt se, at det her ville kræve alle mand ved pumperne, siger han.

Det var ikke varslet på forhånd, at der var så kraftigt et uvejr på vej, så der var kun det stående beredskab til at håndtere situationen. Og det var helt åbenlyst ikke nok.

Overalt i det storkøbenhavnske område måtte kloakkerne give op. Da vandet ikke kunne løbe væk, begyndte det at løbe på overfladen og ind, hvor det kunne.

Mange steder fossede vandet ind ad kældervinduer og trappenedgange, samtidig med at vandet stod op gennem gulvafløb og toiletter under terræn.

For folk i beredskabet betød det, at der måtte prioriteres i opgaverne. Situationen var af et omfang, der ikke kunne håndteres akut.

I første omgang skulle menneskers liv og helbred sikres. Dernæst drejede det sig om at begrænse de materielle skader.

Et af de første steder, Kim Iversen og hans folk nåede frem, var et stort advokatkontor i Nordhavnen, og der var panikken ved at brede sig.

Kontorets sagsarkiv stod i kælderen, og vandet var begyndt at stå op omkring skabene.

Derefter måtte de ud på en ambassade, hvor kontorpersonalet og de maskinpistolbevæbnede vagter ikke var helt enige om, hvorvidt de danske Falck-folk skulle have lov til at rende ind og ud af ambassaden.

Da ambassadens servere var i fare for at blive oversvømmet, trådte soldaterne dog til side, og lod det danske beredskab passe deres arbejde, selvom det ikke levede op til ambassadens strikse sikkerhedsregler.

- Det vil ikke være rigtigt at sige, at det var en skæg dag, men det var i hvert fald en dag, hvor vi viste vores berettigelse, fortæller Kim Iversen, der i dag er områdeleder ved Falck.

Skybruddet er stadig noget, Kim Iversen og kollegaerne taler om. Det var en hidtil uset situation.

- Hele København druknede, og bilerne drev rundt i gaderne. Vi måtte have alle mand på gaden, og det var stadig ikke nok. Nogle steder nåede vi først ud efter tre dage, siger Kim Iversen.

Århundredets dyreste

Der faldt over 100 millimeter på få timer, og forsikringsselskaberne måtte efterfølgende udbetale mere end seks milliarder kroner til deres kunder.

Vandmasserne udløste mere end 90.000 selvstændige skader.

Selvom skybruddet kaldes århundredets, er det ikke det kraftigste.

Det blev bare ekstremt dyrt, fordi det faldt over København, hvor bebyggelsen er tættest.

Århundredets kraftigste skybrud er registreret i Gråsten 2007. Her faldt der 142 millimeter regn på halvanden time.