Vejr

Derfor kan du ikke altid stole på vejrudsigten

Nej, meteorologer lyver ikke, men vejret tager nogle gange sine helt egne veje.

Har du også bemærket, at vejrudsigterne er skiftet en del over den seneste tid? Du er ikke den eneste.

Så lyder det på regn, så lyder det på tørvejr. Og så lyder det på regn igen.

Måske spørger du dig selv: Kan jeg overhovedet regne med det, de siger i vejrudsigten?

Svaret er... ikke så lige til.

Som udgangspunkt kan du altid regne med, at vejrudsigten fortæller den fulde sandhed om, hvordan vejret ser ud til at udvikle sig.

Der er trods alt ingen meteorologer, der griber vejrudsigten ud af den blå luft.

Men vejret makker ikke altid ret. Slet ikke når vejret er så ustabilt som for øjeblikket. Så kan prognoserne skifte på få timer.

Dermed kan det, som så helt sikkert ud, da vejrudsigten løb hen over tv-skærmen eller en artikel blev skrevet, ende med noget helt andet.

Vejrudsigterne er baseret på flere forskellige vejrmodeller, der viser vejrets forventede udvikling.

Modellerne er grundlæggende nogle komplicerede computerprogrammer, der bearbejder vejrdata fra hele verden. Det er lufttryk, temperaturer, luftfugtighed og vindhastigheder samt en masse andre forhold.

Al den indsamlede data regnes igennem, og dermed kan vejrmodellen vise det forventede vejr. Vil der være skyer, hvor varmt bliver det, hvor vil det blæse fra, hvor meget vil det blæse, kommer der nedbør?

Vejrudsigterne rammer mest præcist, når vejret et stabilt. Det vil typisk være højtryksvejr. Højtryk bevæger sig langsommere end de mere uforudsigelige lavtryk.

Højtryksvejr hen over sommeren giver typisk en lang periode med varme, solskin og ikke så megen vind. Når det sker, kan vejret ofte forudses med temmelig stor sikkerhed en hel uge frem. Nogle gange længere endnu.

Hidsige lavtryk

Andre gange, hvor det er lavtryk, der dominerer som nu, bliver det straks meget vanskeligere. Så kommer vejret typisk ind over os som fronter.

En front vil normalt betyde, at der er en slags vejr på den ene side, en anden slags vejr på den anden side, og en tredje slags vejr i midten.

Hvis sådan en front så afviger en lille smule, kan det som så ud som om, at Sydøstdanmark ville blive spulet væk af regn, ende med, at al regnen ender i Østersøen eller over Tyskland og Polen.

Et lille land med flere slags vejr

Der skal ikke så meget afvigelse til i et land på størrelse med Danmark, og jo mere lokal vejrudsigten er, desto mindre skal der også til at afspore prognoserne.

Hvis vejrudsigten peger på regn på Bornholm, skal der kun en afvigelse på 50 kilometer til, før solskinsøen i stedet får netop det - solskin - i stedet.

Vejrudsigterne er altså det absolut mest kvalificerede bud på vejrets udvikling hen over den kommende tid. Men hvordan morgendagens vejr egentlig bliver. Det ved vi reelt først med sikkerhed i morgen.

Og som et lille PS. Langtidsprognoser som ’sådan bliver sommeren’ eller ’sådan bliver vinteren’ er som udgangspunkt mest for sjov.

Selv med det allermest stabile vejr, bliver vejrudsigterne meget usikre, når de ser meget mere end en uge frem.