Vejr

Flere end 100 døde - hedebølge tæt på 50 grader i Canada

Mange døde i hedebølge der efterhånden nærmer sig 50 grader på termometret.

50 grader lyder fuldstændigt vanvittigt, og det er det også.

Afrundet til hele grader var det dog, hvad man målte i den lille by Lytton i det vestlige Canada tirsdag eftermiddag.

Hedebølgen i Canada har kostet over hundrede mennesker livet, og varmen er også ekstremt voldsom.

Tre dage i træk er der målt national varmerekord i Canada. Søndag blev der målt 46,6 grader, hvilket var ny rekord. Den gamle rekord for Lytton var 80 år gammel og lød på 44,4 grader.

På 2 dage steg rekorden med over 3 grader

Den nye og to dage gamle rekord er dog blevet pulveriseret de seneste to dage. Mandag blev der målt 47,9 grader, og tirsdag blev det så til ekstreme 49,6 grader.

Et Twitteropslag af den amerikanske klimatolog Brian Brettschneider viser, at der kun er få stationer i det sydvestlige hjørne af USA, der gennem tiderne har målt højere end det, der er blevet målt i Lytton. Det er med til at bekræfte, at varmen i Canada er ekstrem.

Og ikke nok med at det er den højeste temperatur i Canada. Det er samtidig også den højeste temperatur, der nogensinde er målt nord for den 45. nordlige breddegrad, hvilket svarer til Milano i Italien.

Dødelige konsekvenser

Varmen er ikke kun udslagsgivende på termometret, men også på helbredet. I området omkring Vancouver er der lige nu meldinger om, at mindst 134 personer er døde siden fredag.

Ifølge BBC kan 65 af dødsfaldene relateres direkte til varmen.

Den canadiske provins Britisk Columbia har registreret 233 døde i perioden fredag til mandag. Normalt har provinsen 130 døde i samme periode. Dermed kan mere end 100 dødsfald formentlig relateres til hedebølgen, men det er forsat usikre tal.

Skovbrande huserer også

Med hedebølgen følger også ekstrem tørke, hvilket har medført skovbrande flere steder i Britisk Columbia.

I McKay Creek-regionen er der blandt andet et 3700 hektar stort område, der lige nu raseres af ild.

Skovbrandsservice i Britisk Columbia har skrevet et tweet om skovbrand i den tørre og meget varme natur.

Varmen, der opleves i Canada og det nordvestlige USA, er ved at give den varmeste uge i historien på disse kanter og slår varmerekorder på stribe.

Ifølge prognoserne har varmen nu toppet, og de kommende dage ser mindre varme ud, om end temperaturen stadig kan komme over 40 graders varme igen onsdag.

Fra torsdag forventes under 40 grader.