Vejr

Natskyer i 80 kilometers højde lyste Danmark op

Flere steder i Danmark har man de seneste nætter kunnet se genskin fra Solen, længe efter at den var gået ned.

Et af sommerens smukkeste fænomener har været synligt de seneste to nætter.

Lysende natskyer er højthængende skyer i cirka 80 kilometers højde, som om sommeren kan lyses op, fordi Solen er lige under horisonten. Solens lys passerer derfor lige forbi Jorden og lyser de højthængende skyer op.

Flere har fotograferet de smukke skyer, og TV 2 VERJET har derfor modtaget mange flotte billeder af sommerfænomenet. De lysende natskyer er fanget fra såvel nord, syd, øst og vest i landet.

Is på meteorstøv

Lysende natskyer er især tydelige, når Solen når 5 til 10 grader under horisonten, og mørket falder på den ellers mørke nattehimmel. Det vil på denne årstid sige i timerne omkring midnat og igen omkring klokken 4 om natten.

De lysende natskyer dannes, når temperaturen i den ydre del af atmosfæren over de polare egne i løbet af sommerhalvåret falder til mellem minus 100 og minus 150 grader. Skyerne består af vanddamp, der er blevet til is på meteorstøv.