Vejr

Livsfarlig hedebølge rammer nord for 50. breddegrad

I Canada har man aldrig haft det så varmt, som der var mandag eftermiddag.

I sidste uge blev der flere steder i Europa slået nationale og regionale varmerekorder i forbindelse med en massiv hedebølge i store dele af det østlige Europa.

Men i det vestlige Nordamerika, i området omkring delstaterne Oregon og Washington i USA og det sydvestlige hjørne af Britisk Columbia i Canada, er der lige nu en endnu vildere hedebølge i gang.

Faktisk så vild, at der søndag blev slået ny national varmerekord i Canada, da temperaturen steg til rekordhøje 46,6 graders varme i Lytton, 260 kilometer nordøst for Vancouver.

Denne rekord blev dog allerede overgået mandag eftermiddag, lokal tid, da temperaturen i selvsamme Lytton steg til ekstreme 47,9 graders varme.

Dermed bliver Canadas 84 år gamle varmerekord fra juli 1937 overgået med hele 2,9 grader.

Også i de amerikanske delstater Washington og Oregon var søndag en historisk vejrdag, da nye temperaturrekorder for juni blev en realitet.

I Tri-Cities-lufthavnen i byen Kennewick i Washinton nåede temperaturen vanvittige 46,1 graders varme, hvilket slår Washingtons gamle varmerekord på 40 grader fra 2009.

I det nordligste af delstaten Oregon, få kilometer fra grænsen til Washington, blev en ny temperaturrekord for juni sat med svedende 45,5 grader i byen Hermiston, og slår dermed delstatens tidligere rekord, der lød på 45,0 grader.

Ligesom i Canada blev mandag igen en historisk vejrdag i disse to stater. I Oregon blev alletiders varmerekord tangeret, mens flere vejrstationer i Washington målte nye unikke varmerekorder.

Således steg temperaturen i Salem, en lille by syd for Portland i Oregon, til hele 47,2 grader mandag eftermiddag, hvilket altså er en tangering af Oregons tidligere varmerekorder fra henholdsvis 27. juli 1939 og 4. august 1998.

20 grader varmere end normalt

Med de globale briller, er 46,6 graders varme meget ekstrem.

Således er der aldrig nogensinde blevet målt så høj en temperatur nord for den 50. grader nordlige breddegrad.

50 grader nord svarer til det centrale Tyskland. Mere præcis svarer Lyttons placering i Canada til Frankfurt i Tyskland.

Kigger man på et kort med temperaturanomalier - altså hvor meget temperaturen afviger fra det normale - viser det, at varmen, der lige nu opleves i det sydvestlige Canada og nordvestlige USA, afviger med helt op til 20 grader fra den normale sommertemperatur på disse kanter.

Normalt ligger Vancouver med maksimumtemperaturer på omkring 22 grader her sidst i juni. Men lige nu topper temperaturen altså med over 40 graders varme.

Varm luft fra sydøst

Årsagen til den rekordhøje varme skal findes i, at jetstrømmen over Nordamerika lige nu er forskubbet længere mod nord.

Groft sagt er jetstrømmen en skillelinje mellem kold luft fra nord og varm luft fra syd. Den bugter sig hele vejen rundt om Jorden.

Af og til bugter jetstrømmen sig ekstra meget mod syd eller ekstra meget mod nord. I sidstnævnte tilfælde skabes der rum for, at varm luft kan strømme langt mod nord, hvilket lige nu er tilfældet i Nordamerika.

Jetstrømmens nuværende bugtning over Nordamerika skaber et tegn, der minder om det græske bogstav omega. Fænomenet kaldes undertiden for en omega-blokering og er associeret med stabilt højtryksvejr.

Resultatet er, at der er en motorvej af varm luft, der lige nu strømmer op til det vestlige Amerika og giver varmerekorder flere steder.

Varmen fortsætter

Med den nuværende omega-blokering over Nordamerika forventes det, at varmen fortsætter med at dominere de næste mange dage i det vestlige område af det amerikanske kontinent.

Tirsdag forventes temperaturen igen at nå op omkring de 45 grader på termometret, og dermed kan tirsdag blive endnu en dag i rekordernes tegn. Onsdag fortsætter hedebølgen, endnu engang med over 40 graders varme.

Med de meget høje temperaturer har USA's nationale vejrtjeneste udsendt varsel for farlig hedebølge, da den meget høje varme medfører forøget risiko for blandt andet dehydrering og kan ved længere ophold udendørs være livsfarligt.