Vejr

Tjekkisk by ramt af voldsom tornado - den dødeligste i Europa i mindst 20 år

Tornadoen medførte store ødelæggelser - og der er også faldet kæmpehagl.

Det var et uvejr af usædvanlige dimensioner, der ramte det sydlige Tjekkiet torsdag eftermiddag.

EF-skalaen for tornadoer

Tornadoer kategoriseres ud fra EF-skalaen (Enhanced Fujita Scale) som har været i brug i USA siden 2007. Skalaen er opkaldt efter den japansk-amerikanske meteorolog Tetsuya Theodore Fujita (1920-1998) og måler en tornados styrke ud fra dens ødelæggelser i kategorierne EF0 til EF5, hvor sidstnævnte er kraftigst.

Ødelæggelserne kan omtrent omsættes til vindhastighederne herunder, men klassificeringen sker ud fra ødelæggelsernes omfang alene. Tornadoer, der derfor ikke resulterer i nævneværdige materielle skader, kan være meget svære at klassificere og undertiden ende i en for lav kategori.

EF0
Vind: 29-37 m/s 
Relativt mindre ødelægger som under en gedigen dansk storm eller orkan. Tagsten blæser ned, skorstene blæser omkuld og træer brækker over eller rives op.

EF1
Vind: 38-49 m/s 
Moderate ødelæggeser - hustage lider stor skade og kørende biler blæses af vejen.

EF2
Vind: 50-60 m/s
Betydelige ødelæggeser - tage rives af huse og biler kan tippes rundt. Træer rives op med rode eller brækker over.

EF3
Vind: 61-73 m/s
Voldsomme ødelæggelser - tage blæser af selv solide bygninger og biler løftes og kastes rundt. Træer rives op med rode.

EF4
Vind: 74-90 m/s
Enorme ødelæggelser - huse jævnes med jorden og biler løftes og flyver igennem luften
Typisk breddere end 500 meter

EF5
Vind: Over 90 m/s
Altødelæggende - jævner næsten alt med jorden og kan løfte store lastbiler mere end 100 meter væk
Typisk breddere end 1000 meter

Nær byen Hodonín, der ligger tæt på grænsen til Østrig og Slovakiet, ramte en meget kraftig tornado, der kostede fem mennesker livet og anrettede omfattende materielle ødelæggelser.

Tornadoen ramte området sent torsdag eftermiddag og bevægede sig over en længere strækning over åbent landskab direkte mod Hodonín med lidt over 24.000 indbyggere.

Derudover blev landsbyerne Luzice og Hrusky også ramt af den kraftige tornado, der efter ødelæggelserne at dømme var en såkaldt EF-3 tornado på en skala, der går fra 0 til 5.

Ifølge Ritzau er over 200 mennesker såret i forbindelse med tornadoen, der også lagde flere bygninger i ruiner.

Mest dødbringende tornado i Europa i mindst 20 år

Det er helt usædvanligt, at tornadoer i Europa medfører så store menneskelige omkostninger, som tilfældet har været i Tjekkiet.

Det er 20 år siden, en tornado har kostet ligeså mange menneskeliv i Europa. Den mest dødbringende, man kender til i Europa, ramte Ivanovo i Rusland 9. juni 1984, hvor hele 69 mennesker mistede livet.

Dannes i forbindelse med superceller

Den voldsomme tornado blev dannet i forbindelse med meget kraftige tordenbyger, der ramte flere steder i Tyskland, Slovakiet og Tjekkiet torsdag.

Den kraftigste type af tordenbyger er kendt som superceller, der forenklet sagt er en stor, roterende tordenbyge. Superceller dannes kun under særlige vejrforhold, hvor blandt andet vinden ændrer hastighed og retning med højden.

Det er fra undersiden af sådanne superceller, at der kan dannes kraftige tornadoer, som vi kender det fra USA. Desuden er disse ekstreme uvejr ofte ledsaget af store hagl, hvilket også var tilfældet torsdag. Der er meldinger om op til 10 centimeter store hagl, der også har anrettet ødelæggelser.

I Danmark forekommer egentlige tornadoer sjældent, men både i 2019 og 2020 har mindre tornadoer ramt områder, hvor der er sket skader.

Ifølge det europæiske uvejrs-laboratorium ESSL har der i løbet af de sidste 10 år været 28 tornadoer af samme styrke - eller mere - som den, der ramte Tjekkiet i går.