Vejr

Nu begynder badesæsonen

Om du er til det kolde gys eller bare en forfriskende dukkert, så kan du altid få daglige vandtemperaturer med TV 2 VEJRETs Badevandspatrulje 2021.

Skolesommerferien begynder i dag, og dermed lyder også startskuddet for TV 2 VEJRETs Badevandspatrulje.

Hver dag gennem skoleferien går 104 personer ud og måler badevandets temperaturer og sender dem ind til os, så vi kan dele dem med alle jer - læsere og seere.

Badevandspatruljen består af 61 livreddere fra henholdsvis TrygFondens Kystlivredning og Nordkystens Kystlivreddere samt 43 private personer, som trofast går ud i vandet og måler badevandstemperaturen i en meters dybde hver dag klokken 12.

Kort tid efter de har sendt data ind til os, vil du kunne se deres målinger på både vores app og hjemmeside. Badevandstemperaturerne vil også blive vist i vejrudsigterne hen over sommeren.

Patruljens sæson slutter først søndag 8. august 2021 og dækker dermed hele skolesommerferien.

Nogle af patruljens medlemmer fortsætter til 18. august og andre bader året rundt, så skal du ud og bade efter 8. august kan du være heldig også at finde badevandstemperaturer via appen og hjemmesiden uden for vores hovedsæson.

Du kan se på kortet herunder, hvor i landet du kan få dagens badevandstemperaturer fra patruljen.

Sæsonen lægger godt fra land

Sommeren er endnu kun i sin begyndelse, og efter dette års juni måned med over 200 solskinstimer indtil nu og en meget varm periode, er vandtemperaturen i de øverste vandlag allerede mange steder oppe omkring 18 grader.

De fem baderåd

1. Lær at svømme

Når du kan svømme, kan du redde dig selv og andre fra at drukne. 

2. Gå aldrig alene i vandet

Når I er flere, kan I holde øje med hinanden og reagere hurtigt, hvis noget går galt. Det giver større sikkerhed for alle. 

3. Læs vinden og vandet

Brug dine øjne og din sunde fornuft, før du bader. 

4. Lær stranden at kende

En ny strand kan være fuld af overraskelser, der ikke kan ses med det blotte øje. Spørg de lokale eller en livredder om strandens særlige forhold, før du går i vandet. 

5. Slip ikke børnene af syne

Hold dig tæt ved badende børn. 

Kilder: TrygFonden og Dansk Svømmeunion

Gennemsnittet for dagens målinger ligger i dag på 18,3 grader. Som tommelfingerregel opvarmes havvandet med cirka en halv grad om dagen, når solen bager på vandet hele dagen igennem.

Når gennemsnittet af vores badevandsmålinger ligger på 19,0 grader eller derover, definerer TV 2 VEJRET dagen som en badedag, da det for mange er her, skellet går, i forhold til om man synes, det er en lidt kølig dukkert eller en behagelig badetur.

Første badedag de seneste ti år

Det varierer meget fra år til år, hvornår sommerens første badedag indtræffer.

Tre gange siden 1996, hvor TV 2 VEJRETs badevandspatrulje så dagens lys for første gang, har badevandet gennem hele sommeren været for koldt til, at vi har fået bare én eneste badedag, nemlig i årene: 1998, 2000 og senest i 2017.

I tabellen herunder er datoerne for somrenes første badedage de seneste ti år.

Så mange badedage kan vi få på gode år

Badevandspatruljen har i år 25 års jubilæum og gennem alle disse år, hvor vandtemperaturen er blevet målt, er det tydeligt, at der kan være stor forskel på sommervejret i Danmark fra år til år.

Langt de fleste år har vi perioder med badedage. De år vi har haft flest badedage er:

  • 2006: 43 badedage
  • 2018: 42 badedage
  • 2003: 35 badedage
  • 2014: 32 badedage

Sidste år havde vi 22 badedage.

Det varmeste badevand

Det varmeste badevand er at finde, hvor vanddybden er forholdsvis lav, og hvor vandet er stillestående.

Det er derfor ikke overraskende, at den absolut højeste badevandstemperatur, der er målt af badevandspatruljen, er målt på Hestehoved strand ved Lolland. Det skete 25. juli 2018, hvor dagens måling blev 28 grader.

Den højeste gennemsnitstemperatur for en badedag blev beregnet 10. august 1997 til 23,3 grader, mens den varmeste sæson var i rekordåret 2006, hvor gennemsnittet lå på 20,5 grader.

På TV 2 PLAY kan du se, hvordan det gik til, da TV 2 VEJRET sammen med TrygFonden skød badesæsonen 2021 i gang fra Vallensbæk Strand.