Ekstrem junivarme har givet rekordhøje temperaturer i flere europæiske lande
Det var ikke kun i Danmark, at varmen i forrige uge var helt usædvanlig - og flere steder fortsætter den endnu.
Den ekstreme junivarme, der gav os de højeste temperaturer så tidligt på sommeren i 104 år, har også skrevet sig ind i vejrhistorien i flere andre af vores nabolande.
Over store dele af Nordøsteuropa har man de seneste dage registreret nogle af de højeste temperaturer, der er målt så tidligt på sommeren - og i juni generelt.
I Finland nåede temperaturen 33,6 grader i Saari, hvilket blot er 0,2 grader under den finske absolutte varmerekord for juni. Derudover blev der sat flere måneds- og årsrekorder for varme i adskillige finske byer.
I Hviderusland steg temperaturen til 35,7 grader, som er en tiendedel grad højere end den tidligere juni-varmerekord fra 1964. Onsdag kan temperaturen nå et tilsvarende højt niveau.
I Letland blev det til den varmeste juninat i landets meteorologiske historie, da der ved en station blev målt 23,7 grader som laveste temperatur. To gange før er der målt en tilsvarende høj minimumtemperatur i Letland, men det har været langt senere på sommeren.
I Østrig var der tropenat ved hele 62 forskellige vejrstationer, hvor temperaturen ikke faldt til under 20,0 grader i nattens løb.
I vores naboland Sverige nåede temperaturen 34,6 grader, hvilket både er den varmeste junidag siden 1947 og den højeste temperatur, der er målt i Sverige så tidligt på sommeren i målingernes historie.
Den ekstreme varme har også kastet usædvanlige temperaturer af sig i flere større byer omkring os.
Ekstrem varme i flere storbyer
I Hamborg oplevede man den varmeste dag så tidligt på sommeren i byens historie, hvilket også gjorde sig gældende i den tyske hovedstad Berlin med henholdsvis 35,3 og 36,6 grader.
Også i den russiske hovedstad Moskva er junivarmen ekstrem. Tirsdag blev der målt 34,7 grader, hvilket er den højeste temperatur i juni siden den gældende varmerekord fra 1901, der lyder på 34,9 grader.
Onsdag kan den rekord komme i alvorlig fare, når temperaturen ventes at nå 35 grader i millionbyen. Længere vestpå i Sankt Petersborg kan den gældende junirekord på 34,6 grader også komme i fare onsdag eller torsdag.
De seneste år har der været flere alvorlige hedebølger i Europa. De mest omfattende ramte i 2019, hvor der blev sat nye absolutte varmerekorder i adskillige lande i løbet af få dage.