Vejr

Varmen afløses af torden - risiko for skybrud

Høj luftfugtighed og varmen gør tilsammen, at der er en udbredt risiko for skybrud.

Tropevarmen har et fast tag i Danmark, og mange har nok haft svært ved at sove ordentligt, især i den østlige del af landet. Nu er der imidlertid hjælp at hente fra oven, for afsvalende byger er på vej mod os i en kamp mellem varm og kold luft.

Allerede fra morgenstunden udkæmper det første slag sig på himlen over Danmark. Tropevarmen bliver nemlig angrebet af køligere luftmasser fra sydvest, og det afstedkommer kraftige regn- og tordenbyger, som kan være med skybrud. Derfor har TV 2 VEJRET varslet en risiko for skybrud med torden i det meste af landet.

En linje af byger er dannet i løbet af natten sydvest for Danmark og giver den første omgang regn og torden, mens den bevæger sig op over det sydvestlige Jylland og Fyn.

Sidenhen mister dette første tordenvejr dog noget af pusten, men nye tordenvejr er ikke sene til at dukke op andre steder. Solens opvarmning giver nemlig grobund for nye byger, som dannes, når den varme tropeluft over Danmark stiger til vejrs i enorme skyformationer kendt som cumulonimbusskyer.

Disse skyer kan opstå spontant over det meste af landet, men de vil dog hovedsageligt koncentrere sig omkring den linje, som er kommet fra sydvest. Bygerne vil være intense nok til, at der stedvis kan falde mere end 15 millimeter regn på 30 minutter. Hermed er der tale om skybrud, som er en reel risiko dagen igennem.

En klar linje

Man vil opleve, at dagens vejr i det store hele opfører sig sådan, at den omtalte linje med regn- og tordenbyger bevæger sig over hele landet fra sydvest mod nordøst. De nordlige og østlige egne bliver således først ramt ud på eftermiddagen, mens det begynder tidligere, jo længere man kommer mod sydvest.

Bygerne, som solen danner, vil dog sløre dette billede noget, da disse byger opstår mere tilfældigt.

Flere steder kan bygerne være ledsaget af kraftige vindstød, som kan være af hård til stormende kuling, så for en kort stund kan en hed sommerdag blive forvandlet til regn og rusk. Men for mange er det nok bare tiltrængt.

Varmen mister dog ikke helt sit tag i Danmark i dag, for i morgen kan kraftige byger igen opstå over landet, inden køligere luft blæser ind over os fra vest fra tirsdag og nogle dage frem.