Vejr

Imponerende skyformation trak hen over Danmark

Fænomenet forekommer, når kold luft som en kile skyder sig ind under og løfter en varm og fugtig luft.

Mange folk kiggede nok måbende op på himlen, da en markant og meget anderledes skyformation passerede op over det sydlige Jylland, Fyn og Sjælland.

Himlen antog et nærmest faretruende udseende, da kraftige regn- og tordenbyger søndag formiddag trak op over det sydvestlige Danmark, og adskillige af TV 2 VEJRETs seere fangede det spektakulære syn. I særdeleshed var man på det vestlige Sjælland vidne til smukke formationer på himlen.

Der er tale om en såkaldt gustfront eller dravat, som ofte forekommer på forkanten af større ansamlinger af kraftige byger.

Kold luft fra bygens indre strømmer ud mod den varmere luft nord og øst for bygen, og da den kolde luft er tungere end den varme, strømmer den som en kile ind under varmluften og løfter denne.

Herved kondenserer vanddampen i den varme luft og danner den gardinlignende dravat, som kan være adskillige kilometer lang og således strække sig fra horisont til horisont, når bygen nærmer sig.

Radar – nedbør i Danmark lige nu

Se radar for nedbør i hele Danmark i form af regn, sne eller slud. Vores onlinevejrkort viser, hvordan nedbøren har bevæget sig de seneste tre timer. Få en prognose for, hvor vejret er på vej hen. 

Se vores nedbørsradar her

Når dravaten passerer, skifter vinden ofte retning, og den kan pludselig tiltage ganske betragteligt og være meget urolig og med kraftige stød. Heraf kommer navnet "gustfront", hvor gust betyder vindstød på engelsk.

Dravaten opstod i forbindelse med en bygelinje, som gav skybrud i Store Jyndevad søndag morgen. Linjen bevæger sig resten af søndagen videre mod nordøst og passerer hele landet, så de fleste får forbigående regn, stedvis torden og kraftige vindstød.

Herunder kan du se flere billeder af den imponerende skyformation.