Vejr

Tidligste tropenat i Danmark i 104 år

Det er helt usædvanlig varme for årstiden, som vi oplever i disse dage.

Hvis det var svært at falde i søvn i nat, eller lagenet har klistret til kroppen, så er der en rigtig god forklaring på det.

Natten til lørdag har været helt usædvanligt varm - helt generelt - men i særdeleshed i forhold til det relativt tidlige tidspunkt på sommeren.

Ved tre af DMI's officielle vejrstationer forblev temperaturen hele natten over 20 grader, hvilket gjorde det til årets første tropenat. Varmest var det på Hammerodde på det nordlige Bornholm, hvor temperaturen aldrig faldt til under 20,9 grader.

I Rønne blev den laveste temperatur målt til 20,8 grader, mens den laveste temperatur i Kastrup på Amager blev 20,1 grader.

Desuden forblev temperaturen i hele kalenderdøgnet fredag over 20,7 grader ved Hammerodde, hvilket også gjorde det til årets første tropedøgn.

Det er meget ekstremt, at vi får tropenætter og tropedøgn så tidligt på sommeren.

Et kig dybt i de danske vejrarkiver afslører, at det er 104 år siden, at vi sidst har oplevet noget lignende. Dengang fik vi det tidligste tropedøgn 17. juni ved Hammerodde - og natten til 18. juni forblev temperaturen også over 20 grader - altså ét døgn tidligere end tilfældet har været det i denne omgang.

På samme dato i 1896 oplevede man i København et tilsvarende tidligt tilfælde af tropedøgn/tropedag, hvilket gør nattens tropetemperaturer til en delt tredjeplads over tidligste tropenætter i dansk vejrhistorie.

Samtidig er de 20,8 grader, der blev målt på Bornholm, den højeste minimumtemperatur målt lokalt i Danmark så tidligt på sommeren overhovedet. Den tidligere rekord - også fra 1917 - var på 20,7 grader i forhold til datoen.

Den kommende nat kan temperaturen igen holde sig over 20 grader natten igennem, og det vil i så fald igen være 104 år siden, at vi har oplevet to tropenætter i træk så tidligt på sommeren.