Vejr

Ekstrem varme i Tyskland

Det er den samme varme luft, der blæser op over dele af Danmark.

Torsdag blev årets første tropedag i Danmark og den tidligste i 14 år. Desuden nåede temperaturen med 32,4 grader i Store Jyndevad i Sydjylland det højeste niveau noget sted i Danmark, så tidligt på sommeren siden 1968.

Den for årstiden brandvarme luft strømmer op over Danmark fra syd og sydøst, og i vores nabolande syd for os er det endnu varmere.

I særdeleshed bød torsdag på ekstremt varmt vejr for årstiden i stort set hele Tyskland, hvor temperaturen ved syv lokaliteter steg til 35,0 grader eller mere.

Allervarmest var det i Münster i delstaten Nordrhein-Westfalen, hvor termometret viste hele 35,5 grader. Rekorden for midterste del af juni (11.-20. juni) i byen er til sammenligning 36,0 grader.

I Berlin nåede temperaturen op på hele 34,7 grader, hvilket kun er 1,2 grader under den højeste temperatur, der er målt i den tyske hovedstad i denne del af juni - og så tidligt på sommeren siden målingerne begyndte for 74 år siden.

Også i Hamborg steg temperaturen til meget usædvanlige højder. I Neuwiedenthal toppede temperaturen ved hele 35,3 graders varme, hvilket gjorde det til det næstvarmeste sted i hele Tyskland torsdag. Det er desuden den næsthøjeste temperatur, der er målt i byen overhovedet i juni i de 59 år, der er foretaget temperaturmålinger.

I Fuhlsbüttel i Hamborg, hvor der er målt daglige temperaturer i 85 år, var det også snublende nær en rekord for årstiden. Torsdag blev der målt 34,4 grader, mens rekorden, der er fra 2000, lyder på 34,6 grader.

Flere andre steder i Nordtyskland blev der også sat lokale rekorder torsdag. I Holland blev der målt 33,6 grader i Groningen, hvilket var den højeste temperatur, der er målt så tidligt på sommeren i byen overhovedet, og den næsthøjeste målt i juni.

Varmen fortsætter

Den ekstreme juni-hede fortsætter både fredag og henover weekenden - navnlig over den nordøstlige del af Tyskland, hvor der kan ventes temperaturer over 35 grader flere dage i træk. Det er usædvanligt selv i juli og august, men helt exceptionelt i midterste del af juni.

Et af de steder, hvor man kan forvente over 35 grader de næste dage, er i Berlin, hvor det er meget muligt, at der kan sættes nye temperaturrekorder for denne del af året - og tæt på de højeste temperaturer, der overhovedet er målt i den tyske hovedstad.

I Danmark mærker vi også den meget varme luft over den østlige del af Danmark til og med mandag, hvor temperaturen kan stige til over 30 grader. I vores naboland mod øst - Sverige - kan temperaturen fredag eftermiddag og lørdag stige til 34-35 grader.