Se vejrkortene: Udbredt hedebølge rammer nu Danmark

Udbredt hedebølge rammer Danmark. TV 2 VEJRET varsler stærk varme.

Der er gode nyheder til dem, der godt kan lide varme. For første gang i år kigger vi nemlig ind i flere dage i træk med omkring 30 grader.

Dermed bliver den hidtil varmeste dag i 2021 med garanti overgået de kommende dage, der blandt andet kan byde på den tidligste tropedag i 14 år.

Indtil nu har 6. juni ellers ligget på førstepladsen som årets varmeste dag med 26,7 grader.

I perioder vil der være nogen eller en del sol, så en tur i bølgen blå kan blive helt fristende. Lige nu er badevandstemperaturen fra 14 til 20 grader - afhængigt af om det er ved åbent farvand eller en indre fjord.

De østlige egne får mest sol under hedebølgen, mens der i de vestlige egne er risiko for kraftige tordenbyger i weekenden, når en køligere luftmasse fra vest nærmer sig Danmark.

Derudover kan det også blive svært at sove, da nattemperaturen i den næste periode nogen steder ikke kommer under 20 grader - de såkaldte tropenætter.

Her bliver det varmest

Torsdag bliver den første dag, hvor termometret kan komme over 30 grader.

Det er et højtryk øst for Danmark, der sender den varme luftmasse op fra syd. Og det er netop i den sydlige del af landet, at muligheden for at komme over 30 grader er størst.

Primært i Sønderjylland, hvor luften kommer direkte fra det varme kontinent og får temperaturen til at nærme sig 31 grader på termometret. I resten af landet bliver det mellem 25 og 29 grader, mens det bliver noget køligere langs de østvendte kyster.

Rundes de 30 grader, bliver torsdag den tidligste tropedag i 14 år. En tropedag er defineret ved 30 grader eller derover.

Torsdag bliver samtidig på landsplan den mest solrige dag. Dermed kan alle se frem til både sol og varme.

Fredag begynder køligere luft at presse sig på fra vest, hvilket giver byger i det nordvestlige Jylland og 15 til 20 grader.

Over de østlige egne bliver der fortsat pumpet varm luft op fra syd og sydøst, hvilket kan få temperaturen op omkring svedende 32 grader.

Lolland, Falster, Midtsjælland, Fyn og Sønderjylland kunne være gode bud på varmeste lokationer fredag.

Lørdag giver et lavtryk spredte tordenbyger over de vestlige egne. Her topper temperaturen med mellem 25 og 27 grader i Østjylland, mens der fortsat er nogen sol og op til 30 grader mod øst.

Med de 30 grader lørdag vil en udbredt hedebølge være i hus. Størst mulighed herfor er i de østlige egne på Sjælland, Lolland, Falster, Fyn og Sønderjylland.

Hedebølge og varmebølge

En hedebølge indtræffer, når gennemsnittet af de højeste temperaturer hen over tre sammenhængende dage overstiger 28 grader.

Hedebølgen bliver ikke afbrudt, hvis der skulle være en enkelt dag med under 28 grader, når blot middeltemperaturen holder sig over de 28 grader.

En varmebølge er defineret på samme måde som hedebølgen, blot skal middeltemperaturen her overstige 25 grader.

Søndag bliver det mindre varmt med omkring 26 grader, inden der endnu engang er en tropedag i sigte mandag.

Varsling om stærk varme

Med de høje temperaturer har TV 2 VEJRET udsendt varsel for stærk varme.

Stærk varme giver risiko for ubehag, solstik og udmattelse. Drik rigeligt med vand. Hold ekstra pauser, hvis du har hårdt fysisk arbejde udenfor. Ophold dig i skyggen, et sted med ventilation eller tag til stranden. TV 2 VEJRET varsler om stærk varme, når hedeindekset overstiger 32.

Varslet gælder fra fredag 18. juni klokken 12.00 og vil blive opdateret.