Vejr

Hedebølge på vej til Danmark

Fra torsdag venter meget varmt sommervejr over Danmark.

For de varmehungrende danskere kommer der nu en fremragende vejrudsigt. Er man derimod en af dem, der smelter i meget varmt sommervejr, så er det nok ikke en vejrudsigt, der huer en.

Efter en relativ kølig weekend med en del blæst, banker sommervarmen nemlig for alvor på døren.

Meget varm sommerluft bliver i løbet af onsdag og torsdag trukket op over Danmark fra sydlig retning og får temperaturen til at stige til omkring eller over 30 graders varme, hvilket holder ugen ud.

Det varme sommervejr kan i weekenden slutte af med kraftige tordenbyger.

Så varmt bliver det

Fra tirsdag begynder et højtryk at blive bygget op over Danmark. Og fra onsdag placerer højtrykket sig øst for landet og begynder at pumpe varm luft op til os fra syd.

Det giver en række meget varme dage, hvor temperaturen for første gang i år kommer op over 30 grader.

Torsdag bliver den første dag med tropisk varme, hvor termometret kan nærme sig de 30 grader. Sker det, vil det give den tidligste tropedag i 14 år.

En tropedag er defineret ved, at der måles 30,0 grader eller derover mindst ét sted i landet.

Fredag byder på flere skyer i vest. Dermed er det de østlige egne, der får de højeste temperaturer. Her kan temperaturen nå helt op på svedende 32 grader.

Termometret fortsætter sin himmelflugt lørdag med over 30 grader i de østlige landsdele. Dermed vil lokale hedebølger være i hus lørdag.

Hedebølge og varmebølge

En hedebølge indtræffer, når gennemsnittet af de højeste temperaturer hen over tre sammenhængende dage overstiger 28 grader.

Hedebølgen bliver ikke afbrudt, hvis der skulle være en enkelt dag med under 28 grader, når blot middeltemperaturen holder sig over de 28 grader.

En varmebølge er defineret på samme måde som hedebølgen, blot skal middeltemperaturen her overstige 25 grader.

Over de vestlige egne begynder fronter at presse sig på fra vest. Kollisionen af det køligere luft fra vest og den meget varme luftmasse fra øst giver gunstige betingelser for, at kraftige tordenbyger kan dannes. Lige nu er der størst risiko i Jylland.

Søndag bliver formentlig sidste dag med meget varmt sommervejr i denne omgang. Igen over det østlige Danmark, hvor termometret kommer op i underkanten af de 30 grader.

Søndag er der igen risiko for kraftige tordenbyger.

Med de meget varme dage i sigte er det også med at finde den tynde dyne frem. Der er nemlig en mulighed for, at de første tropenætter kan indtræffe.

En tropenat er, når en lokation i Danmark ikke kommer under 20 grader i løbet af hele natten.