Vejr

Derfor er der mange myrer i din have nu

En kold maj efterfulgt af en varm juni gør mange insekter aktive netop nu.

Først er der én. Så er der to. Og pludselig er det, som om de er over det hele.

Myrer er et velkendt sommerfænomen, men inden for de seneste uger er de blevet endog meget hyppige gæster på terrasser, i haver og muligvis også indendørs. Forklaringen er simpel:

- Ligesom de fleste insekter er myrernes aktivitet meget påvirket af temperaturen. Vi har nu for alvor fået varmere vejr, og det har sat gang i produktionen af myrer, fortæller insektforsker ved Statens Naturhistoriske Museum Thomas Pape.

En historisk kold, våd og solfattig maj

Årsagen til insektaktiviteten nu hænger altså sammen med vejrskiftet, som har været relativt voldsomt. Maj skrev sig således ind i historiebøgerne som den næstvådeste maj nogensinde registreret, og den var også både koldere og mere solfattig end en normal maj.

Juni er startet med adskillige sommerdage, og det sommerlige vejr ser ud til at fortsætte en rum tid. Det er guf for for de fleste insekter, herunder myrer:

- Myrerne lægger flere æg, som bliver til små myrelarver, som vokser og kræver mere mad. Det betyder, at kolonien skal udvides, og mange terrasse-ejere kan derfor i øjeblikket støde på myrer, som er i fuld gang med at flytte sandet under fliserne, fortæller Thomas Pape.

Myrer er måske generende, men også enormt vigtige

Det kan være svært at holde af myrerne, hvis de først har invaderet terrassen eller sågar hjemmet. Alligevel opfordrer Thomas Pape os til at glæde os over myrerne:

- Myrer er enormt vigtige for vores økosystem. De drøner rundt overalt i haven og holder frembrusende skadedyrspopulationer nede. Man siger jo, at en sund skov, er en skov fuld af myretuer, så glæd dig over dem i haven, lyder opfordringen.

Når det er sagt, går insektforskerens egen grænse dog ved for mange myrer på terrassen:

- Det gider jeg trods alt ikke. Så hælder jeg kogende vand på dem. Det lyder barskt, men naturen er barsk, og det er en effektiv måde at slå dem ihjel på samt få deres gangsystemer til at kollapse, fortæller Thomas Pape.

Larver i hække, roser og frugttræer

Det er ikke kun myrer, som trives i det varme vejr.

Også larver er dukket op i mange haver. Det bekræfter gartner Martin Bruun fra Kolding Plantecenter.

- Det helt store lige nu er larver. Vi får virkelig mange henvendelser på det. De sidder typisk i roserne eller i hækken, og det skyldes, at det pludselig er blevet varmt, og det er optimale betingelser for dem, fortæller han.

Man kan forsøge at klippe de grene eller kviste af, som er hårdest ramt af larver, men ellers lyder rådet fra gartneren:

- Fuglene er glade for laverne, så lad naturen ordne det selv, afslutter Martin Bruun.