Vejr

Torsdag forvandles Solen til en flammende ring

Under solformørkelsen bliver det kortvarigt mørkere, og måske stopper fuglene med at synge for et øjeblik.

En særlig form for solformørkelse rammer Jorden torsdag denne uge. Månen går ind over Solen, men er så langt fra Jorden, at Solen danner en lysende ring rundt om den sorte måneskive.

I de engelsktalende lande kaldes fænomenet a ring of fire.

Den flammende ring vil desværre også bedst kunne ses i nogle af de engelsktalende områder. Den bedste udsigt fås i det nordlige Amerika, men det vil også være muligt at opleve en lille snert i Danmark.

Her i landet ligger vi bare helt nede på omkring 20 procent i forhold til det bælte, hvor solformørkelsen vil være total.

- Vi bliver desværre ikke ramt af hele skyggen. Det ville ellers være noget af en oplevelse, lyder det fra naturvejleder Thomas J. J. Johansen fra Observatoriet i Brorfelde.

Med total menes i denne forbindelse, at Månen vil lægge sig præcist midt oven i Solen, mens man stadig vil kunne se Solen udenom. Og sådan bliver det ikke helt her.

- Man vil allerede fra klokken 11.30 se, hvordan månen begynder at æde sig ind på solskiven. Når den står højest cirka klokken 12.40, er solen dækket over 20 procent, og vi kan mærke, at det bliver mørkere. Det kan være, at fuglene lige siger, "hvad sker der" og bliver lidt mere stille, siger Thomas J. J. Johansen.

En ring of fire regnes ikke som en total solformørkelse af astronomer, da det er muligt at se Solen gennem hele passagen.

Når Månen er tættere på Jorden, kan den dække solskiven helt, så dag kortvarigt forvandles til nat i de lande, der ligger i skyggen.

Dem, der befinder sig det helt rigtige sted på Jorden, vil få præcis 3 minutter og 53 sekunder, hvor cirklen vil fremstå helt perfekt.

Thomas J. J. Johansen understreger, at det er vigtigt at bruge solbeskyttelsesbriller.

Brillerne vil typiske kunne fås hos fotohandlere eller lignende. Ellers kan de også fås hos Observatoriet i Brorfelde.