Vejr

Mystisk sort ring set på himlen over København lørdag aften - her er forklaringen

Flere danskere spærrede øjnene ekstra meget op lørdag aften, da en UFO-lignende sort ring blev fotograferet på aftenhimlen i København.

Lørdag aften viste sig fra sin sommerlige side med lunt og stille vejr.

Det fik mange til at trække udendørs, blandt andet i København, hvor Hanni Geneser til TV 2 VEJRET fortæller, at hun var ude at nyde sommeraftenen på Esplanaden med en god ven, da de pludselig så en sort ring på himlen.

- Vi sad og snakkede, da vi på et tidspunkt kigger op på himlen og ud af det blå, ser denne sorte ring på himlen, sandsynligvis over Langelinie, lyder det fra Hanni Geneser.

Også Marianne Lindahl fik foreviget fænomenet på kameralinsen, da hun kom kørende på Margretheholm lørdag aften.

Ifølge Marianne Lindahl havde "ringen en bevægelse som en insektsværm".

- Først var den meget rund, men sidenhen blev den mere aflang for til sidst at gå i opløsning", fortæller hun til TV 2 VEJRET. Denne forklaring stemmer meget godt overens med de rolige vindforhold, der var lørdag aften.

Dette bliver bekræftet af Hanni Geneser, der oplevede ringen som stationær, men at selve ringen hvirvlede rundt i en cirkulær bevægelse. Også herfra lyder det, at ringen med tiden forsvandt.

Begge observerede altså den sorte ring i samme område omkring Langelinie og Holmen i det indre København. Begge bekræfter, at tidspunktet var omkring klokken 22.

Kanonskud er kilden

I forbindelse med røgringen forklarer Marianne Lindahl til TV 2 VEJRET, at kort tid før ringen opstod, var der et brag som fra en kanon. Det kan lyde voldsomt, men der er faktisk en forklaring på netop braget.

Tæt på Margretheholm ligger Reffen, der er et område med barer og restauranter på øen Refshaleøen i Københavns Havn.

Herfra viser en video på Anders Hemmingsens instagram-story en stor ildkugle blive skudt til vejrs, for sidenhen at udvikle sig til en sort røgsky. Netop denne røgsky blev til den sorte ring, der af flere er blevet filmet og fotograferet.

Ifølge BT er det kunstnergruppen Illutron, der står bag affyringen af ildkuglen i forbindelse med en afslutningsfest knyttet til Copenhagen Habour Parade, der er en musikfestival med levende musik fra både i Københavns Havn.

Røgringe er før blevet observeret

Det er ikke kun i Danmark, der er set sådan en type sort røgring på himlen. Tilbage i april i år blev der over Salt Lake City i delstaten Utah i USA observeret fuldstændig samme fænomen, her bekræftet af J. L. Martinez på Twitter.

Dengang forlød det, at røgringen stammede fra en flammekaster ved et større event, men også dengang var der stor mystik om, hvad det egentlig var.

Nyhedshjemmesiden KUTV, der bragte historien, hev dengang fat i Patrick Wiggins fra NASA, ekspert i himmelfænomener.

Han fortalte til KUTV, at det ikke er første gang, at man har set sådan en mystisk sort ring, men at det førhen også er blevet set i lande som Storbritannien og Kasakhstan.

Selvom det kan minde om noget fra en fjern planet, er det altså bare noget så harmløst som en røgring - også kaldet en røghvirvel. En røghvirvel er en ring af røg, der stammer fra en cirkulær struktur, der for eksempel kan være en kanon, en fabriksskorsten eller lignende.

Det kan også være en struktur, der er designet til formålet som denne youtube-video viser.