Vejr

Skybrud flere steder natten til torsdag

Et kraftigt tordenvejr har natten til torsdag resulteret i tre skybrud og flere tusinde lyn hen over Danmark.

Et uvejr har natten til torsdag sørget for at holde flere danskere lysvågne i nattens løb. Det bekræfter flere billeder og videoer, som TV 2 VEJRET har modtaget.

Tordenvejret har blandt andet givet intens nedbør med skybrud i Herning, Nørrelykke på Nordals og Hajstrup ved Haderslev. Desuden har et lynnedslag resulteret i en brand i en etageejendom i Faaborg.

Nattens uvejr kommer i forbindelse med meget ustabil luft hen over Danmark, hvor kraftige tordenbyger har haft gunstige betingelser for at udvikle sig, og med lyn lyste nattens mulm og mørke op.

Tordenvejret har været centreret i et bånd fra det Sydfynske Øhav til det vestlige Jylland og har samlet set givet 4467 lyn.

I kortet herunder ses samtlige registreret lyn de seneste 24 timer. De sorte lyn er de nyeste, mens de gule lyn er de ældste.

Tredje gang med skybrud i år

Sammen med de mange lyn har der også være en del nedbør. Højeste 30 minutters intensitet er blevet målt i Sønderborg kommune ved Nørreløkke på Nordals. Her er der blevet målt 29,3 millimeter i løbet af 30 minutter.

Skybrud

  • I Danmark defineres skybrud som en nedbørintensitet på mere end 15 millimeter på 30 minutter eller derunder.
  • Skybrud kan forekomme som helt separate byger, men de kan også forekomme som ekstra kraftige celler inde i et mere almindeligt langvarigt regnvejr.
  • Klimaforandringer ventes at medføre mere og flere ekstreme vejrhændelser, herunder skybrud.

Kilde: DMI

I Herning er der blevet målt 16,4 millimeter nedbør i løbet af blot 10 minutter. Det er højeste 10 minutters nedbør indtil videre i år.

Det tredje skybrud, der er registreret i forbindelse med uvejret er ved Hajstrup øst for Haderslev. Et totalt overblik over alle tre skybrud kan findes i tabellen herunder.

3. juni bliver dermed tredje gang i år med skybrud. De andre datoer er hhv. 16. maj på Nordfyn med 17,9 millimeter på 30 minutter i Beldringe og 28. maj på Sydfyn med 32,6 millimeter på 30 minutter i Svendborg.

Se billeder fra uvejret

Mange af TV 2 VEJRETs seere har været gode til at få fanget en del af de mange lyn på fotografiapparatet.