Vejr

Derfor er din bil ekstra griset lige nu

Glatte flader dækkes mange steder af gult støv. Der er formentlig tale om en af de pollentyper, man ikke holder øje med systematisk.

I øjeblikket er der mange, der oplever, at deres biler, cykelsadler eller havemøbler er dækket af gult, klistret støv.

Derfor sender mange også billeder til TV 2 VEJRET og spørger: Hvad er det?

- I morges var mine havemøbler dækket af gult støv. Det samme var min taxa, og jeg har set lignende på biler så langt væk som Emdrup og Brønshøj, lyder det blandt andet fra Ivan Naurholm fra København.

Han er ikke alene. Flere beretter samme historie.

Som udgangspunkt vil der normalt kunne være tale om to ting. Enten støv, der kan blæse op over Europa helt nede fra Sahara, eller pollen.

Saharastøv er normalt bare mere rødligt, og der er heller ikke nogle meteorologiske forhold, der taler for, at der skulle blæse støv op den vej lige nu.

Derfor er det mere oplagt at kigge på pollen. Astma-Allergi Danmark holder nøje øje med de danske pollental, men heller ikke her er der rigtig noget svar at finde.

De to pollentyper, der er i sæson lige nu, birk og græs, ligger på et relativt lavt niveau.

De typiske allergipollen er birk, el, hassel, græs og gråbynke.

Der er imidlertid mange pollentyper, der ikke giver allergiske reaktioner, og som ikke overvåges lige så systematisk.

Måske kunne det være nogle af dem?

Og ja. Der er nemlig højst sandsynligt tale om pollen fra gran- og fyrretræer, forklarer sektionsleder Ole Seberg fra Botanisk Have i København.

- Der er massive mængder af pollen fra gran og fyr i luften lige nu. Det bliver slået ned af vanddråber i luften, og så har det en tendens til at samle sig i klatter, som så sætter sig og tørrer helt ud, siger han:

- Der er heldigvis næsten ingen, der er er allergiske over for de to slags pollen. Der er nogle ganske få, men heldigvis ikke ret mange.

Ole Seberg kan naturligvis ikke sige noget endeligt om det pollen, som Ivan Naurholm har haft på sin taxa, uden at undersøge det nærmere. Men det er gran og fyr, som vi generelt ser i luften lige nu … og på vores biler, sadler og havemøbler.

Danskernes vejrbilleder

TV 2 Vejret bruger billeder fra danskerne i både vores vejrudsigter og til artikler her på hjemmesiden og vores app. Du kan også indsende både billeder og video til TV 2 Vejret. Det gør du her.