Vejr

Op til 25 grader torsdag, men også kraftige tordenbyger

TV 2 VEJRET varsler risiko for lokale tordenbyger og skybrud.

Selvom badevandet endnu er koldt, så vil strande og hav tiltrække mange danskere torsdag.

Termometrene vil generelt vise 5 grader varmere vejr end onsdag, og i Jylland kan man måske måle over 25 grader. I givet fald vil vi få årets tredje meteorologiske sommerdag på kalenderens tredje sommerdag.

De fleste steder når temperaturen op mellem 20 og 23 grader, men i Sønderjylland kan temperaturen nå op omkring 25 grader.

Badevandet er generelt mellem 12 og 15 grader, så nær østvendte kyster vil pålandsvinden betyde, at temperaturen har svært ved at nå over 20 grader.

Det kolde område, som ses over Nordvestjylland på ovenstående grafik, skyldes kraftige byger.

Tordenbyger med risiko for skybrud i Jylland

Selvom hele landet får lunere luft torsdag, så er luften over Jylland meget ustabil. Det vil resultere i kraftige byger, og allerede i nat er der risiko for tordenbyger med lokale skybrud i Vestjylland.

Ved skybrud falder der over 15 millimeter regn på 30 minutter. Når regn-intensiteten er så høj, har kloaknettet svært ved at følge med. Derfor kan skybrud forårsage lokale oversvømmelser i lavtliggende områder og i kældre.

Smukt sommervejr i øst og omskifteligt vejr med byger i Jylland

Torsdag morgen og formiddag vil der fortsat komme byger i Jylland, mens solen dominerer over øerne. Termometrene vil mange steder stige til over 20 grader, men i forbindelse med byger falder temperaturen mange grader.

Torsdag eftermiddag vil de fleste kunne nyde sommervarmen. I Jylland vil der dog fortsat optræde kraftige byger, men risikoen for skybrud bliver efterhånden mindre.

Lavtryk i højden er årsagen til de kraftige byger

Ligesom onsdag dannes bygerne i høj grad på grund af et lavtryk i højden. Da der samtidig trækker en varmere luftmasse ind over Danmark, så vil bygerne natten til torsdag og torsdag blive kraftigere end onsdag. Den varmere luftmasse betyder, at luften kan indeholde mere vanddamp. Generelt kan luften indeholde cirka 8 procent mere vanddamp per grad, det bliver varmere.

Grunden, til at risikoen for skybrud alligevel falder torsdag eftermiddag og særligt torsdag aften, er, at lavtrykket i højden trækker længere mod vest.