Kraftig regn skaber store oversvømmelser i Amazonas

Indbyggere må bevæge sig rundt på skrøbelige gangbroer på grund af vand i gaderne.

Mens dele af Brasilien kæmper med tørke, ser det helt anderledes ud i delstatshovedstaden Manaus i Amazonas. Det skriver nyhedsbureauet AP.

I Manaus er floderne omkring byen steget til nye rekordhøjder.

For 66-ĂĄrige Julia Simas er det en ny situation. Hun har boet samme sted siden 1974, og dengang sĂĄ de aldrig vandet. Nu gĂĄr hun rundt i sit hjem i vand til anklerne.

- Det var et normalt sted, siger hun til AP.

Når floden går over sine bredder, bruger Julia Simas og de andre indbyggere i kvarteret brædder og bjælker til at bygge interimistiske gangbroer, så folk kan bevæge sig rundt omkring.

Eksperter og miljøorganisationer peger på klimaforandringer og menneskelig aktivitet som skurken.

- Hvis vi fortsætter med at ødelægge Amazonas, som vi gør, vil klimaafvigelserne blive mere og mere udtalte. Større oversvømmelser på den ene side, mere tørke på den anden, siger Virgilio Viana fra Substainable Amazon Foundation til AP.

7 ud af de 10 værste oversvømmelser i Amazonas har ifølge landets geologiske institut fundet sted inden for de seneste 13 år.

Særligt floden Rio Negro er problematisk. Myndighederne har overvåget floden systematisk siden 1902, og ikke én gang på de 119 år har floden været så omfangsrig som nu.

Og vandet forventes endda at stige en smule endnu indtil slutningen af juni eller begyndelsen af juli, hvor det normalt begynder at trække sig tilbage.

Omkring 450.000 mennesker er berørt af oversvømmelserne.

Vandmasserne er ikke blot et problem for folk i deres hjem, men også for både landbrug og kvægdrift.

Oversvømmelserne er udløst af usædvanlig meget nedbør gennem længere tid.

Samtidig er store dele af Brasilien ramt af tørke af et omfang, der kan gå ud over landets elforsyning, der til dels er baseret på vandenergi.

Tørken hænger sammen med vejrfænomenet La Niña, hvor havstrømme i Stillehavet påvirker vejret over hele kloden.

Den globale opvarmning øger intensiteten af fænomener som netop La Niña.

Der er erklæret undtagelsestilstand i Manaus og 35 andre byer langs floderne.