Vejr

Positiv vending i vejret – pludselig ser weekenden meget bedre ud

Hvis du skal have gæster i weekenden, kan du glæde dig over, at vejrudsigten er skiftet fra våd til tør.

Det er måske ikke så overraskende, men vejret kan nogle gange være lidt som vinden blæser.

Nogle gange er der stabilt højtryksvejr, så langt øjet rækker, og der kan temperaturen nærmeste forudsiges med decimaler med to ugers varsel. Andre gange er vejret langt mere ustabilt, og så kan tingene hurtigt skifte.

De seneste dage har det for eksempel set ud som om, at den kommende weekend blev langt mere trist, end det ser ud nu, men …

- Lige nu ser det ud til, at det meget våde vejr, vi ellers skulle have haft, er gået i stå ude i Nordsøen, hvor et højtryk forhindrer det i at strømme ned over os. Højtrykket skubber den regn, vi skulle haft mod nord, så den ender i Sydnorge i stedet, siger Peter Tanev fra TV 2 Vejret.

Nu peger prognoserne på, at det kan blive omkring 23 grader og kun relativt svag vind både lørdag og søndag. Der vil være en smule skyer, men alt i alt ser det netop nu som om, at weekenden bliver rigtig fin.

- Der var stor uenighed om weekendens vejr i vores to vigtigste vejrmodeller. Den ene havde meget ustadigt vejr, mens den anden havde meget solrigt vejr. Vi lavede så en helgardering til den våde side, forklarer Peter Tanev fra TV 2 Vejret.

Nu er den våde af modellerne imidlertid vendt på en tallerken, og dermed ser det hele meget mere solrigt ud.

De digitale vejrmodeller, der blandt andet ligger til grund for vejrudsigterne, indhenter data fra satellitter og målestationer over hele kloden

Modellerne fremskriver vejret ud fra avancerede algoritmer og finder dermed den mest sandsynlige udvikling.

De forskellige datamodeller er som i dette tilfælde ikke altid enige, og det er der meteorologen kommer ind.

- Det er det, som også gør det sjovt og vigtigt at være meteorolog. Vi kan tage den endelige vurdering, som computeren ikke kan, siger Peter Tanev.