Vejr

Nu er det en realitet – maj måned skriver historie

Målinger af nedbørdage på landsplan går tilbage til 1874.

Selvom maj slutter af med manér – solskin, rolige vindforhold og temperaturer, der nærmer sig 25 grader – skriver måneden sig ind i dansk vejrhistorie af helt andre årsager.

Dugfriske tal fra DMI afslører, at maj 2021 bliver den maj måned, hvor der er registreret flest landsdækkende nedbørdøgn.

Beregningerne af disse går helt tilbage til 1874, og aldrig før har der været så mange i maj.

Det præcise tal for Danmark som helhed i maj bliver 23,4 nedbørdøgn.

Når tallet angives med decimal, skyldes det, at tallet er et arealvægtet gennemsnit for hele landet.

Den tidligere rekord var blot seks år gammel, da der i maj 2015 blev registreret 23,2 nedbørdøgn. På tredjepladsen findes maj 1983, hvor der var 23,0 landsdækkende nedbørdøgn.

Ser vi alene på dage, hvor der er faldet nedbør bare ét eller andet sted i Danmark, er tallet for maj i år på hele 28. Det er en tangering af antallet fra 2015.

Maj bliver den næstvådeste i 148 år

Til og med søndag er der siden 1. maj faldet 107,1 millimeter regn på landsplan i maj. Dermed er maj i år med afstand den næstvådeste af sin slags siden 1874, kun overgået af den exceptionelt våde maj i 1983, hvor der i alt faldt 138 millimeter regn. Maj i år bliver desuden også den næstvådeste forårsmåned, der er registreret i dansk vejrhistorie.

Bag de 107,1 millimeter regn i maj i år gemmer der sig dog meget store lokale variationer.

Mest regn er der faldet i Bredebro i Sydjylland, hvor der i alt er faldet 166,3 millimeter. Modsat har maj faktisk været tør på Bornholm, hvor der i Nexø blot er faldet 21,5 millimeter i løbet af hele maj.