Vejr

Klassisk forårsfænomen ved Storebæltsbroen

Med over 20 grader er forårsvarmen for alvor over os i disse dage, men langs kysterne kan havgus ødelægge fornøjelsen.

For de fleste danskere er weekenden en sommerlig en af slagsen med blå himmel og temperaturer, der topper mellem 20 og 24 grader.

For andre spoleres det varme og solrige vejr af forårsfænomenet havgus, der kan få en ellers pæn forårsdag til at blive kold og grå.

Havgus er skyer eller tåge, der især i forårsmånederne kan drille kystnære lokationer og give beskedne temperaturer på disse kanter. Samtidig kan der få kilometer inde i landet være sol fra en skyfri himmel og sommervarme.

Fænomenet var særlig udtalt søndag morgen over Storebælt, hvor lave skyer lå som en dyne under Storebæltsbroen.

Et tågefænomen

Modsat tåge over land er havgus tåge, der opstår over det kolde havvand i forårsmånederne, når varm luft strømmer op over Danmark.

Når den varme luft bevæger sig over det relativ kolde havvand, bliver luften kølet ned og danner skyer.

Disse skyer kaldes havgus og har stort set den samme temperatur som havvandet. Når tågeskyerne driver ind over land sænkes temperaturen mærkbart.

I dagstimerne har solen dog så meget magt, at havgusen har svært ved at bevæge sig særlig langt ind over land, da det fordampes på vej ind over det varme land.

I satellitbilledet ses havgus over Vestjylland, mens havgusen inde over Midtjylland stort set er fordampet.

Flere tågefænomener har vist sig frem

Et andet tågefænomen har også været på spil i den kølige maj-morgen. Der er nemlig flere steder blevet observeret tågebuer i de tidlige morgentimer.

Tågebuer opstår i de tidlige morgentimer i takt med, at tågen fordampes af solen. Kombinationen af sol og lavthængende tåge giver det, der kaldes en tågebue, som er i familie med de mere klassiske regnbuer.

Brydningen af lyset i tågedråber er blot anderledes end i regndråber, hvilket får tågebuen til at fremstå som hvid.

Anja Knappe var tidligt oppe og fik fanget fænomenet på kameralinsen.