Vejr

Vildt skybrud på Sydfyn afslutter 30 dage i træk med regn

Fredag aften gav et skybrud i Svendborg den næsthøjeste nedbørsmængde på et døgn i maj siden 1874.

28.

Det er antallet af dage i maj, hvor det har regnet ét eller flere steder i Danmark. Dermed har vi en tangering af rekorden fra 2015 for flest døgn med nedbør i maj.

Tages de sidste to dage i april med i regnskabet, når vi altså op på 30 dage med nedbør i træk.

Denne våde streak blev fredag aften afsluttet med et ordentligt regnskyl i Svendborg på Sydfyn.

Fredag startede flot, men endte med dobbelt skybrud

Fredag 28. maj startede flot mange steder, hvor der også på Sydfyn var god plads til solen.

Men på grund af et lavtryk i højden, var luftmassen over Danmark ustabile, hvilket havde fået TV 2 VEJRET til at varsle skybrud fra morgenstunden.

I løbet af eftermiddagen begyndte de første tordenbyger at blive dannet i Østjylland for sidenhen at være koncentreret over den sydlige del af Fyn.

Klokken 16.30 blev en byge dannet syd for Nyborg, der sidenhen voksede i intensitet og nåede maksimumintensitet omkring klokken 19 ved Svendborg.

På radarbilledet herunder ses den tordenbyge, der gav de store mængder nedbør. En anden tordenbyge nord for Svendborg var under opbygning på dette tidspunkt.

Da intensiteten var på sit højeste, blev der målt 32,6 millimeter nedbør i løbet af 30 minutter. Et skybrud er defineret ved 15 millimeter nedbør på 30 minutter. Dermed var det lidt mere end det dobbelte af et skybrud, der ramte Svendborg denne fredag aften.

Hele regnhændelsen varede 3 timer og 14 minutter. I løbet af denne periode blev den totale nedbørsmængde målt til 78 millimeter, hvilket er den næsthøjeste mængde nedbør på 24 timer på en lokation i maj siden 1874, kun overgået af 94 millimeter 30. maj 2007 ved Kliplev i Sønderjylland.

Dette er blot med til at understrege, at det var en voldsom omgang, som man oplevede i Svendborg.

Dermed er det årets andet registrerede skybrud i Danmark. Det første skybrud ramte ligeledes Fyn søndag 16. maj med 17,9 millimeter regn på 30 minutter ved Beldringe på Nordfyn.

Meldingerne fra Svendborg lød på, at man flere steder nærmest var ved at drukne i hagl, hvor Fyns Politi blandt andet valgte at afspærre Svendborgmotorvejen ved afkørsel 15 på grund af et færdselsuheld i det glatte føre.

Anden vådeste maj

De mange millimeter nedbør er blot med til at cementere den våde maj anno 2021.

Efter 28 dage er der nemlig faldet hele 107,3 millimeter nedbør, hvilket sikrer en andenplads til maj 2021 blandt de vådeste. Kun overgået af maj 1983 med 138 millimeter.

Der forventes ikke mere nedbør i resten af maj, da måneden slutter tørt og solrigt.