Vejr

Havetrampolin endte på taget - Kraftige byger udløste flere skypumper

Bygeskyerne har flere steder skabt flotte, roterende skytragter på himlen.

Det ustadige vejr skabte fredag skypumper – eller rettere skytragter – flere steder over Sjælland.

Hen over middag begyndte brugerbilleder og -videoer at løbe ind til TV 2 VEJRET.

Skypumperne opstår som en tragt oppe under skyerne, men det er langtfra altid, at de kommer ned og rører jorden. Selv når det sker, er det normalt ikke farligt.

Skypumper er i familie med de kraftigere tornadoer, men der er en væsentlig forskel.

- Tornadoer, som dem vi ser i USA, er ofte dødbringende, hvor skypumper i Danmark bare skal ses som et fascinerende, oftest ufarligt fænomen, siger meteorolog ved TV 2 VEJRET Andreas Nyholm.

Skypumper opstår under bygeskyer, når opstigende luft skaber en rotation. Lidt som det kendes, når vandet løber ud af et badekar.

Kristina Vendela Nielsen fra Ølstykke var en af dem, der oplevede fænomenet på nærmeste hånd. Hos hende endte familiens trampolin oppe på taget af deres hus.

- Jeg er helt oppe at køre efter at have overværet skypumpen, siger hun til TV 2 Lorry.

Hun var hjemme med sin femårige datter, da uvejret satte ind.

- Da jeg kigger op, ser jeg en sky, der pludselig begynder at dreje rundt. Jeg når lige at tænke ’hvad fanden er det, der sker’, og så kommer det her kæmpe vindsus pludselig gennem vores indkørsel og smadrer alting, fortæller Kristina Vendela Nielsen.

Inde hos naboen blev udestuen raseret, og nogle af brædderne endte også inde hos Kristina Vendela Nielsen.

Kristina Vendela Nielsen fortæller videre, at hendes nabo også fik en af deres andre naboers trampolin ind i haven, hvor den nu ligger krøllet sammen.