Vejr

Lad dig ikke snyde af det kolde vejr - næsen kan let blive forbrændt

På trods af det kolde vejr er ozonlaget lavere end normalt og UV-indekset over 5.

Det er en myte, at solens styrke hænger sammen med temperaturen. Der er selvfølgelig en korrelation mellem varme sommerdage og solskoldninger, men det er, fordi vi er mere udendørs og i mindre tøj.

Solens UV-stråler kan være lige så mange og skadelige i 10 grader som på en sommerdag. I eftermiddag ventes UV-indeks op til 5,4, hvilket er i den høje ende i foråret. Kræftens Bekæmpelse anbefaler, at man beskytter sig mod solen, når UV-indekset overstiger 3, og ved midsommer kan UV-indekset nå lige over 7 i Danmark.

HVAD ER UV-INDEKSET

UV-indekset er et tal, der beskriver intensiteten af solens skadelige UV-stråler.

Under 3: Lav
3 til 6: Moderat
6 til 8: Høj
8 til 10: Meget høj
Over 10: Ekstrem

I middagssolen kan UV-indekset ved ækvator højst blive cirka 15, mens det i Danmark topper på cirka 7.

Du kan tjekke UV-indekset der, hvor du er, i TV 2s vejr-app. Få hjælp til at hente den her.

Solens styrke hænger sammen med solhøjden

Der er flere faktorer, som har betydning for UV-indekset, og en af de vigtigste er solhøjden. Der er kun en måned til sommersolhverv 21. juni, så solen kommer højt på himlen - omkring 54 grader over horisonten.

Derfor har solen stor styrke, og da ozonlaget i øjeblikket er en smule lavere end normalt, kan man let blive forbrændt i ansigtet. En forårsrød næse er ikke et sjældent syn, da vores hud er ekstra følsom i foråret, hvor vi ikke er vant til solen.

Solråd - Solhat, skygge og solcreme

Hvis man i dag og de kommende dage er meget ude under solen, er det en god idé at følge solrådene. Man kan ikke bare "se, om næsen er rød", for så er det allerede for sent.

Solrådene er de tre S'er. Solhat, skygge og solcreme. Du kan læse mere om de tre solråd her.