Klimaforandringerne får stratosfæren til at skrumpe

Forureningen med CO2 har konsekvenser, der kan måles op i 60 kilometers højde over Jorden.

Når skorstenene ryger over kulkraftværkerne, og mens motorer står og futter fossile brændsler af, påvirker det ikke bare klimaet her nede på jorden. Også langt over vores hoveder begynder klimaforandringerne at kunne spores. Det skriver The Guardian.

Stratosfæren, der begynder omkring ti kilometer over os, er begyndt at trække sig sammen.

Ifølge et forskerhold fra Vigo Universitet i Ourense i Spanien er det omkring 50 kilometer tykke atmosfæriske lag blevet 400 meter tyndere siden 1980’erne.

- Det er chokerende, udtaler Juan Añel fra det spanske forskerhold til The Guardian.

- Det viser, at vi laver rod i atmosfæren i op til 60 kilometers højde.

Forskerne anslår, at det vil koste yderligere en kilometers tykkelse over de næste 50 år, hvis ikke det lykkes menneskeheden at reducere udledningen af drivhusgasser betydeligt.

I modsætning til påvirkningen af for eksempel ozonlaget, der er en del af stratosfæren og standser nogle af solens skadelige UV-stråler, inden de når jorden, er det denne gang ikke mennesker og dyrs velbefindende, der påvirkes.

De ændrede forhold i stratosfæren vil ifølge forskerholdet i første omgang kunne ramme satellittrafikken, GPS-systemet og radiokommunikation.

Stratosfæren bliver tyndere, fordi det nederste lag af atmosfæren udvider sig i takt med, at varmen stiger.

Det nederste lag hedder troposfæren. Det er der, hvor du og alle andre bor.

Forholdene vender på hovedet

Stratosfæren adskiller sig fra troposfæren, ved at temperaturen stiger, jo højere du kommer op. Det sker på grund af ozonens opbremsning af solens ultraviolette stråler.

Men stratosfæren er også omvendt i anden forstand. I stratosfæren har CO2’en nemlig en nedkølende effekt, hvilket øger sammentrækningen yderligere.

Den varmere troposfære presser altså på stratosfæren, samtidig med at en nedkøling får den til at trække sig sammen.

Det var i forvejen kendt, at troposfæren vokser i højden i forbindelse med den øgede CO2-udledning, men det nye studie er det første, der påviser, at stratosfæren mindst siden 1980’erne har trukket sig sammen på grund af den stigende mængde CO2.