Vejr

Årets første skybrud kom med store hagl og vindstød af stormstyrke

Det var voldsomt vejr, der ramte det nordlige Fyn søndag eftermiddag.

Søndag eftermiddag bød på vejrmæssig dramatik flere steder i Danmark, hvor kraftige byger gav anledning til store nedbørmængder, stedvist store hagl og kraftige vindstød.

Radar - nedbør i Danmark lige nu

Se radar for nedbør i hele Danmark i form af regn, sne eller slud. Vores online vejrkort viser, hvordan nedbøren har bevæget sig de seneste tre timer. Få en prognose for, hvor vejret er på vej hen. 

Se vores nedbørsradar her

Den kraftigste byge ramte området nord og nordvest for Odense, hvor DMI's nedbørsmåler ved lufthavnen nær Beldringe målte skybrud lidt efter klokken 14.

Bygerne var også med masser af hagl, der gjorde landskaberne helt vinterlige. Bemærk også tågen over græsplænen, der dannes fordi luften lige over haglene afkøles, så luften bliver mættet med vanddamp.

Med 17,9 millimeter regn på 30 minutter var skybrudskriteriet på over 15 millimeter regn på en halv time overskredet, hvilket gjorde søndagens skybrud på Nordfyn til det første i Danmark i år.

Da skybruddet var mest intenst, faldt der 8,6 millimeter på blot 10 minutter, og i alt faldt der 22,7 millimeter i forbindelse med den kraftige byge. I løbet af bare ét minut faldt der 2,4 millimeter regn, da nedbøren var kraftigst.

Radarbillede søndag eftermiddag klokken 14.15. Da nedbøren var mest intens (det gule område) var nedbøren af skybrudsintensitet. på 30 minutter faldt der 17,9 millimeter regn, hvilket gjorde det til årets første officielle skybrud.

Byger var med lyn, store hagl og vindstød af stormstyrke

Udover at byde på skybrud, var de kraftige byger over Nordfyn også ledsaget af hagl og meget kraftige vindstød.

Haglene, der i perioder gjorde landskabet helt vinterligt, målte op til omtrent to centimeter i diameter, hvilket er en ganske betragtelig størrelse for hagl i Danmark.

Da haglene lagde sig på jorden, blev luften lige over afkølet, hvilket flere steder dannede jordnær tåge, der i dette tilfælde er kendt som hagltåge.

Bygerne over Nordfyn var også med hagl af anseelig størrelse - op til cirka to centimeter i diameter.

Når nedbøren fra bygen falder ned gennem skyen og luften, vil en del af nedbøren fordampe til luften omkring den. Derudover vil snefnug og hagl smelte, og både fordampning og smeltning kræver energi.

Den energi tages fra luften i form af varme, hvilket medfører at luften afkøles. Når luften afkøles, bliver den tungere og strømmer med høj fart mod jorden, hvor det opleves som kolde, kraftige vindstød.

Fænomenet er kendt som et downburst og kan ofte nå kulingstyrke. Søndag var det dog så kraftigt, at der ved Odense lufthavn blev målt vindstød af storm med hele 26,8 meter per sekund. Samtidigt var middelvinden blot let, hvilket viser, at vindstødet har været særdeles kraftigt og er kommet meget pludseligt.

Derudover var der flere hundrede lynnedslag over Danmark søndag - de fleste over det nordlige Fyn.

Mandag eftermiddag kan der også komme byger, der lokalt kan være med skybrud, hagl og torden, ligesom der kan forekomme enkelte skypumper.