Vejr

Vi har kurs mod en maj til historiebøgerne - men af alle de forkerte årsager

Vi er kommet usædvanlig vådt, gråt og koldt ind i forårets sidste måned. 

At det har været en kold, skyet og våd første halvdel af maj, er nok ikke gået manges næser forbi.

Normalt er maj årets mest solrige måned. Det er her, hvor sommeren begynder at melde sin ankomst med dage, der kalder på shorts og korte ærmer. Sådan har det mildest talt ikke været i år.

- Kigger vi på de klassiske parametre for godt forårsvejr som temperatur, solskin og nedbør, skal vi tilbage til 1996 for at finde tilsvarende dårligt majvejr, siger meteorolog ved TV 2 VEJRET Andreas Nyholm.

Indtil nu er der faldet 58,3 millimeter regn denne måned, og det skal ses i forhold til, at der normalt kun falder 47,3 millimeter over hele maj måned.

- Halvvejs inde i måneden har vi fået noget mere end en hel måneds regn. Faktisk mere end 250 procent af det, vi burde, siger Andreas Nyholm.

Flere steder er der faldet over 80 millimeter i månedens første 15 dage. Et enkelt sted er tæt på hundrede millimeter.

Mest er der indtil videre faldet i Byrum på Læsø, hvor der er faldet 98,9 millimeter. Dette er fulgt af Bredebro i Sønderjylland, hvor der er faldet 85,5 millimeter.

Mindst er der faldet på Bornholm, der med sin placering mod øst er gået fri af det meste af det ustadige vejr, der har været i resten af Danmark.

Den normale regnmængde på 47,3 er opgjort som en såkaldt klimanormal ud fra en 30-årig periode. Klimanormalerne er netop blevet opdateret, da vi sidste år afsluttede endnu en cyklus på 30 år.

I forhold til maj ændrede den nye klimanormal dog ikke væsentligt på majs nedbørsmængde. Klimanormalen for 1961 til 1990 lå på 48 millimeter.

Årets hidtil vådeste måned var januar, hvor der faldt 65,2 millimeter. Dette er dog helt normalt for januar, hvor klimanormalen er 65,3 millimeter.

Følg regnen på TV 2s radar

Husk, du kan altid følge regnen på vejr.tv2.dk eller vores app. Vores radar viser, hvordan regnen bevæger sig, og hvor den er på vej hen. I vores app er det muligt at få usendt et regnvarsel cirka 30 minutter inden regnen ankommer. 

Følg regnen her

Temperaturmæssigt er det heller ikke en maj at skrive hjem om. Ud over et kortvarigt varmt pust med to dage med over 25 grader, har måneden generelt været kold.

Med 8,9 grader i første halvdel mod normalt 11,4 for hele måneden, har måneden været markant koldere end normalt – også når der tages højde for, at det normalt bliver varmere, i takt med at måneden skrider frem.

- Lige nu ligger vi på kurs mod at få den koldeste maj siden 1996, hvor hele maj endte på 8,8 grader, siger Andreas Nyholm.

Dobbelt regn, halv sol

Mulighederne for at få sol på næsen har også være stærkt begrænset med kun 47,5 timers solskin indtil 15 maj. Det er under halvdelen af, hvad vi normalt kan forvente.

- En normal maj byder på 237 timers solskin og er faktisk den måned med allermest sol i løbet hele året. Det har vi ikke mærket meget til i år, siger Andreas Nyholm.

Selvom maj har været våd og kold, er der ikke tale om, at vi nu har overstået det værste. Faktisk ser vejret ud til at køre videre ad samme tangent.

- Det våde vejr ser ud til at forsætte, og kommer vi over 86 millimeter, får vi den vådeste maj siden 1983. Den var dog også ekstremt våd med hele 138 millimeter, slutter Andreas Nyholm.