Vejr

Det vrimler med dette insekt lige nu

Varme og fugtige dage har givet gode betingelser for en lille myg, der færdes i store flokke - nemlig dansemyggen.

De fleste kender det. Midt i en løbetur, gåtur eller på cyklen støder man pludselig ind i hundredvis af bittesmå sværmende myg, som med stor sandsynlighed også kan finde vej ind i ens øje, øre, næsebor eller måske munden.

Det er naturligvis dansemyggen, som der refereres til her. Et lille uskadeligt insekt, der dog kan være generende, hvis den udser sig netop dig som "sværmningsmarkør".

Insektforsker ved Statens Naturhistoriske Museum, Thomas Pape, forklarer:

- For handansemyggene gælder det om at finde et holdepunkt, en sværmningsmarkør, hvor de kan samles i en flok og lokke hunner til. Det kan være et tagudhæng, en busk eller såmænd et menneske. Bare det er noget som rager op i landskabet.

Hanmyggen forsøger altså at lokke hunnerne til ved at gøre sig synlige i landskabet, og når de først har lokket hunnerne til, så starter parringen allerede i luften og afsluttes i ro og orden nede i vegetationen.

Koldt forår og pludselig varme giver mange myg

Der findes 600-700 arter af dansemyg i Danmark og det er en hyppig gæst over hele landet foråret og sommeren over. Alligevel er de ekstra tydelige i landskabet i øjeblikket. Det hænger blandt andet sammen med de foregående måneders vejr.

Foråret startede nemlig koldt med sne i påsken, og april måned endte med at blive den koldeste siden 2013. De første syv dage af maj var også kølige og regnfulde, mens det siden søndag har været med sommerlige temperaturer i dele af landet. Netop det skifte har betydning for dansemyggen:

- Mange larver har udviklet sig stille og roligt i det kolde forår, og når varmen nu sætter ind, så kan det pludselige gå meget hurtigt med at udklækningen. Derfor oplever vi et lille peak i dansemyg nu, forklarer Thomas Pape.

Trives i stille og fugtigt vejr

Dansemyggene har en beskeden størrelse på mellem en og ti millimeter. Det betyder, at de skal være varsomme med at flyve, når det blæser. Desuden kan de hurtigt tørre ud, så derfor holder de sig oftest i områder tæt på vand, som både giver høj luftfugtighed og gode ynglemuligheder.

Vil man derfor virkelig gerne spotte dansemyg i fri dressur, så er de mest aktive på lune dage med rolige vindforhold, men gerne med lidt fugt i luften. Netop denne type vejr oplever vi i øjeblikket over Danmark.

Masser af insekter de kommende måneder

Det er ikke kun dansemyggen, som man vil kunne observere i naturen de kommende måneder. Humlebier, hvepse, hårmyg og såmænd også døgnfluer er godt på vej frem. Skulle man føle sig generet af de mange insekter lyder rådet fra Thomas Pape:

- Glæd dig over diversiteten af insekter. De er vigtige for vores økosystemer, og mangfoldigheden af farver, former og funktioner byder på masser af spændende historier - bare man ser efter det, afslutter insektforskeren.