Vejr

Kraftige regn- og tordenbyger rammer dele af Danmark søndag aften

Der kan stedvis falde over 25 millimeter regn indtil mandag morgen.

Søndag strømmer varm og sommerlig luft op over Danmark fra syd, hvilket har givet os de hidtil højeste temperaturer målt i Danmark i år.

Radar - nedbør i Danmark lige nu

Se radar for nedbør i hele Danmark i form af regn, sne eller slud. Vores online vejrkort viser, hvordan nedbøren har bevæget sig de seneste tre timer. Få en prognose for, hvor vejret er på vej hen. 

Se vores nedbørsradar her

Den varme luft indeholder dog en del fugt, og da luftmassen samtidig er ustabil, betyder det, at der hen mod aftenen kan komme relativt kraftige regn- og tordenbyger i dele af Danmark.

Fra sidst på eftermiddagen kan regn- og tordenbyger rammer den sydvestlige del af Danmark.

Regn- og tordenbygerne bevæge sig op over den sydlige del af Jylland fra sydvest, og bygerne kan være med skybrudsagtig regn og hagl.

Risikoen er i første omgang størst over den sydlige del af Jylland og måske også på Fyn.

I aftentimerne bevæger området med stedvis kraftige byger sig op over en større del af Jylland, og i nattetimerne er det primært over den centrale og nordlige del af Jylland, at risikoen for kraftige byger er størst.

Søndag aften vil de kraftige byger brede sig til en større del af landet. Længst mod øst vil det dog holde tørt.

Længere østpå i landet er muligheden for byger markant mindre, men det kan ikke udelukkes, at der også kan dannes byger her.

Selvom skybrudsrisikoen ikke er meget høj, kan der stedvis falde over 15 millimeter regn på en halv time, hvilket netop er definitionen på skybrud.

Kraftig regn og skybrud - definitioner

  • Kraftig regn er, når der falder mere end 24 mm regn over en periode på maximalt seks timer
  • Skybrud er, når der falder mere end 15 mm regn over en periode på maximalt 30 minutter
  • Kraftig regn og i særdeleshed skybrud kan give anledning til oversvømmede kældre, viadukter og andre lavtliggende områder samt risiko for akvaplaning.

Kraftig regn og især skybrud er ofte forårsaget af tordenbyger. Ved at tælle antallet af sekunder imellem lynet og tordenbraget kan du regne dig frem til, hvor langt væk fra dig lynet slog ned.

Derudover kan der i alt - frem til mandag morgen - falde i nærheden af 30 millimeter regn, hvor der kommer mest.

Samlede nedbørmængder frem til mandag morgen klokken 8. Stedvis kan der falde over 25 millimeter.

Får vi skybrud i løbet af det næste døgn, vil det være det første i Danmark i 2021.

Mandag byder på endnu varmere vejr, hvor temperaturen måske kan nå over 25 grader og give os årets første meteorologiske sommerdag.