Vejr

Kold og solrig april var langt fra det normale

April startede vinterligt, men blev sidenhen afløst af en lang periode med sol og tørke.

April 2021 er netop gået på hæld, og dermed er det blevet tid til at gøre status over årets fjerde måned.

I løbet af den seneste måneds tid har man både haft mulighed for at bygge snemænd og ligge i solens stråler. På flere parametre har april været en usædvanlig måned, der har afveget en del fra det normale aprilvejr.

Vinterlig begyndelse

Årets fjerde måned kom på bagkant af en meget varm afslutning på marts. Det gav forhåbninger om lækkert forårsvejr, men vinteren genopstod hen over påsken med snebyger og kulde.

2. påskedag trængte der således kold polarluft ned over Danmark og bed sig fast på det europæiske kontinent. Det gav anledning til lokale kulderekorder flere steder i Europa.

Den første halvdel af april endte med en middeltemperatur på 4,2 grader, hvilket er koldere end den daglige maksimumtemperatur i december. Flere dage kunne man stå op til snedækkede landskaber.

Faktisk blev det den koldeste start på en april måned i otte år.

Vintervejret kulminerede natten til 15. april, hvor temperaturen nåede ned på minus 6,8 graders frost i Østjylland. Det blev den laveste temperatur registreret i den forgangne måned og samtidig den 14. nat i april med nattefrost på daværende tidspunkt, men langt fra den sidste.

Undervejs i den kolde start på april formåede bøgen at springe ud og give håb til de forårshungrende danskere.

Tørkens indtog

Efter de første 13 dage af april var der registreret 18,5 millimeter nedbør. Normalt er april den tørreste måned med 38,5 millimeter på landsplan. Dermed fulgte nedbøren de normale tendenser for nedbør i april.

Tirsdag 13. april skulle dog vise sig at blive den sidste dag med nedbør i 12 dage. Sølle 0,2 millimeter nedbør i en periode på 16 dage gav anledning til et tørkeindeks, der kun blev højere og højere dag for dag.

Samtidig bød perioden på masser af solskin og i en kort overgang med regulær forårsvarme. Temperaturen toppede mandag 19. april i København med 19,4 graders varme.

Den megen solskin betød, at april 2021 stille og roligt kravlede op ad ranglisten for de meste solrige aprilmåneder. Sidste dag i april kom det endelige resultat:

En 8. plads med 244,7 timers sol.

Sidste, på landsplan, solrige dag blev 28. april, hvilket også blev indledningen til den sidste nat med nattefrost, nemlig natten til 29. april. Hermed ender april med 25 frostnætter, hvilket kun er overgået én gang tilbage i 1881.

Overordnet set ender april 2021 med en middeltemperatur på 5,6 grader, hvilket er 1,6 grader under det normale og den koldeste april siden 2013.

Våd afslutning

Bedst som man troede, at der ikke skulle komme mere nedbør i april, valgte måneden at komme med en lille overraskelse til slut.

Et lavtryk over den sydøstlige del af Danmark sørgede for, at Bornholm fik det vådeste døgn i april i 23 år. Hele 47,7 millimeter nedbør faldt der i løbet af 24 timer ved Østerlars, hvilket er den 10. største mængde nedbør på et døgn i april.

Sammenlagt ender april 2021 med 23 millimeter nedbør, hvilket kun er lidt mere end halvdelen af den normale mængde nedbør i april.