Vejr

Frostnætter rammer frugtavler hårdt

Fire nætter i træk med meget lave frostgrader har gjort stort indhug i den kommende blommehøst.

Hos Karensminde Frugtplantage ærgrer man sig over, at vejrudsigten fra TV 2 Vejret kom til at passe. De kolde nætter er gået hårdt ud over plantagens blommetræer.

Plantagen har haft fire nætter i træk med ned til minus 4,8 grader. Den slags kulde er problematisk for buske og træer så sent på foråret.

Det ser især skidt ud for de blommer, der enten er i blomst eller tæt på at være det, samt kirsebærrene på friland.

- Det er nu det femte år i træk med frostskader i kirsebær og blommer. Det er en dyr fornøjelse hvert år, da vi bruger to mand i en måned til beskæring af kirsebær og blommetræer, selvom der ikke kommer frugt på træerne, lyder det fra frugtavlskonsulent Lene Baarts, der driver Karensminde sammen med sin mand.

Lene Baarts glæder sig over, at de indtil nu har kunnet holde deres tunnel med kirsebær næsten frostfri. Dermed kan der komme kirsebær fra midt i juni.

Her kører en såkaldt frostbuster med gasvarme i blommerækkerne.

I tunnelen er bladene til gengæld svedet af varme.

- Det er også lidt ekstremt vejr derinde. Om dagen når solen skinner, er der hurtigt mellem 25 og 29 grader varmt, mens der næsten er frost om natten, siger Lene Baarts.

Pærerne er også tæt på blomstring, og både æbler og pærer kan også være frostskadet af de meget lave temperaturer på nuværende tidspunkt.

- Vi håber, at de ikke har taget skade. Ellers er det næsten ikke til at holde motivationen oppe med alt det arbejde, der er i plantagen, inden den nye sæson begynder, siger Lene Baarts.

TV2 fik desværre ret med deres mere dramatiske vejrudsigt, mens DMI's bud på ned til minus 1 grad desværre var meget ved...

Posted by Karensminde Frugtplantage on Wednesday, April 28, 2021

Sidste år var der også frost, mens bærrene var mest sårbare. Det kostede hele frilandshøsten af kirsebær og næsten hele blommehøsten. Udbyttet blev kun cirka tre blommer per træ.

Til gengæld gav kirsebærrene i tunnelen et pænt udbytte, da det lykkedes at holde den frostfri i hele blomstringsperioden.

Og der var det kun omkring minus 2,5 omkring blomstringen.

Frugtavler Bendt Olsen med en del af sidste års høst fra Karensmindes væksttunnel.