Vejr

April i top 10 over mest solrige aprilmåneder

En lang periode med meget sol har fået april 2021 til at kravle op blandt de solrigeste.

Danmark har i et stykke tid savnet vand, og mange steder er tørkeindekset tårnhøjt. Årsagen skal findes i en lang periode med meget lidt nedbør. Hidtil er der blot faldet 18,7 millimeter nedbør i april.

Hvad der derimod ikke har manglet er solskinstimer.

243,2 timer har solen skinnet over det ganske land i april. Det placerer april 2021 på en ottende plads over de mest solrige april måneder gennem tiden.

Nedenstående liste viser en top 10 over solskinstimer i april registreret i Danmark.

Rekorden for flest antal solskinstimer er to år gammel fra 2019, hvor solen på landsplan viste sig frem i hele 273,7 timer. Bundrekorden tilhører april 1937, hvor der blot var 84 timers solskin.

Bemærk i øvrigt, at hele otte af de samlede solskinstimer fra top 10 er at finde efter år 2000.

Sol og blå himmel har kendetegnet april 2021.

50 timer mere end normalt

April har over de seneste 30 år manifisteret sig som en solrig måned. Gennemsnittet for antal solskinstimer i april er 188,2 timer ifølge den seneste klimanormal, der er et gennemsnit over årene 1991-2020.

Dermed har solen tittet frem omkring 50 timer mere end normalt.

Specielt de seneste to uger har været en periode med meget sol og ingen nedbør, hvilket har fået antallet af solskinstimer til at stige markant.

Sol over hele linjen

Alle kommuner har i løbet af april haft mere end 200 timers sol, men nogle steder har haft mere end andre.

Læsø kommune topper listen med 275,5 timers sol. Læsø er under normale omstændigheder en af de mest solrige kommuner. Øen nyder nemlig godt af ø-effekten, hvor man undgår fastlandets skyer samtidig med, at øen ligger i læ af de norske fjelde.

I bunden ligger en anden ø-kommune. Det er solskinsøen Bornholm, der med 216,3 timers sol har været det mest 'solfattige' sted i Danmark i april.

April er ikke slut endnu. Dermed er der stadig en mulighed for, at april kan overhale april 2003 og april 2015 i antallet af solskinstimer inden måneden er omme.

Målingerne af de landsdækkende solskinstimer startede i 1920.