Vejr

Tornadolignende hvirvelvind filmet i Horsens

I Horsens fik skoleeleverne sig en ordentligt overraskelse, da en støvdjævel pludselig opstod i formiddags.

- Oh my god - det er en tornado!

Sådan falder de ophidsede ord fra Samuel Hermes, der er elev på Bankagerskolen ved Horsens, som i formiddags bevidnede det, som ganske rigtigt ligner en tornado, men som er en mere fredelig og mindre farlig variant af tornadoen. Det, som Samuel filmede i skolegården, er en såkaldt "dust devil" eller på dansk "støvdjævel".

En støvdjævel er et fænomen, der indimellem kan opleves i Danmark - fortrinsvis i foråret og om sommeren på varme, solrige og vindstille dage.

Bobler af varm luft stiger til vejrs

Hvirvelvinden dannes, når luften nær jordoverfladen opvarmes og hurtigt stiger til vejrs. Ofte sker det i et område, hvor luften nær jordoverfladen har gode betingelser for at blive opvarmet optimalt, og hvor luften kan få lov at stå stille i længere tid.

Det var netop tilfældet over den store grusplads, hvor videoen er optaget.

Bakker, læhegn eller andre små forhindringer, som eksempelvis træerne i videoen, kan skabe forstyrrelser i luftens bevægelser, og der kan så dannes små hvirvler, som står ganske stille.

Er der sammenfald mellem en af disse bobler af meget varm luft og en mindre hvirvel, så kan støvdjævlen opstå.

Når disse små bobler af varm luft - også kaldet termikbobler - stiger til vejrs, strækkes luftsøjlen, og ligesom når en skøjteprinsesse trækker armene til sig, øges rotationen af en eventuel hvirvel, og støvdjævlen opstår.

Kaldes også for en høtyv

I Danmark kender vi også fænomenet som en høtyv, da det ofte er noget, som ses på høstede marker i sensommeren, hvor hvirvelvindene kan løfte hø og halm til vejrs.

Normalt er støvdjævle relativt harmløse, men i sjældne tilfælde kan de være kraftige nok til at forårsage materielle ødelæggelser eller endog skader på mennesker.