Vejr

Derfor var Månen ekstra imponerende til morgen

Klokken 05.31 tirsdag indtraf en såkaldt supermåne. Gik du glip af synet, er der dog én chance mere i 2021 til at spotte supermåne.

Et imponerende syn kunne observeres tidligt tirsdag morgen.

Klart vejr gav nemlig optimale betingelser for at se fuldmånen, som faktisk synede større end vanligt. Det var nemlig én af blot to supermåner på et år, som indtraf.

Tættere på Jorden

Begrebet supermåne henviser til, at Månen i sin bane rundt om Jorden indimellem er tættere på Jorden end andre og dermed fremstår større og med et kraftigere lys. Årsagen til det er, at Månens bane rundt om Jorden ikke er perfekt rund, men derimod ellipseformet.

Der er ikke én fast definition af supermåne, men mange benytter udtrykket supermåne, når fuldmånen er tættere på Jorden end 360.000 kilometer. Den gennemsnitlige afstand fra Månen til Jorden er 382.900 kilometer.

Kaldes også for "Pink Moon"

Supermånen, som traditionelt indtræffer på denne tid af året, kaldes også for "Pink Moon", som altså betyder lyserød måne. Navnet stammer fra gammel tid, hvor man holdt styr på tiden ud fra Månens faser. Netop på denne tid af året blomstrer den lyserøde høstfloks, og derfor fik supermånen det tilnavn. Den næste fuldmåne som indtræffer, som i øvrigt også er en supermåne, kaldes traditionelt for "The Flower Moon".

Navnet "Pink Moon" har altså intet at gøre med farven på Månen, om end at Månen kan få et rødligt skær, hvis der er meget forurening i luften.

Virker størst, når den er tæt på horisonten

Tirsdagens supermåne har virket ekstra imponerende, hvis den blev spottet tæt på horisonten. Det bedste tidspunkt at se supermånen eller en almindelig fuldmåne er nemlig netop, når den hænger lavt i horisonten. Det er et optisk bedrag, men Månen syner langt større, når den er lavhængende, end når den står højt på himlen.

Én chance mere for at opleve fænomenet

En supermåne lyser cirka 16 procent kraftigere end en almindelig fuldmåne.

Og er det skyfrit, som natten til tirsdag, kan det være et flot syn. Der er én chance mere for at opleve fænomenet i indeværende år. Helt præcis indtræffer næste supermåne 26. maj cirka klokken 13.13.