Vejr

Danmark tørster - naturen savner en omgang

Den koldeste april i 35 år er tørstig - har kun fået det halve af det normale og slet ingenting i to uger.

April har været usædvanlig kold og tør. I skrivende stund ser måneden ud til at blive den koldeste april i 35 år, og der er på landsplan kun faldet 18,6 millimeter nedbør. Normalt falder der godt det dobbelte - 38,5 millimeter.

Især den sidste halvdel af april har været usædvanlig tør. Der er ikke registreret nedbør på landsplan fra 13. til 25. april. Morgenens snebyger i Nordsjælland og København har kun udmøntet sig i 0,1 millimeter nedbør på landsplan.

April er i forvejen den måned med mindst nedbør i Danmark, og de seneste år er der ikke faldet ret meget nedbør. I 2019 faldt der kun 14,5 millimeter, og sidste år blev det til 23,4 millimeter. Vi skal tilbage til 2018 for at finde en våd april. Her faldt der 53,8 millimeter.

Brand kan let opstå i den tørre natur

Der har i weekenden været flere mindre brande, og beredskabsstyrelsen opfordrer til forsigtighed med åben ild. Den lange tørre og solrige periode kombineret med megen blæst har fået brandfaren til at stige. Ifølge brandfare.dk er der moderat brandfareindeks for næsten hele landet.

De kommende dage bliver med så få byger, at brandfareindekset næsten ikke ændrer sig.

Våd store bededag er godt nyt for naturen

Vejrudsigten på fredag er fortsat usikker, men her kan naturen måske få en ordentlig omgang regn.

Prognoserne antyder, at et større regnvejr fra syd kan give et tocifret antal millimeter landsdækkende regn. Det vil være godt for naturen på en dag, hvor mange har fri fra arbejde. Fredag er i øvrigt også månedens sidste dag, og hvis dagen bliver meget regnfuld, ender aprils nedbørstal tæt på det normale.

Koldeste april siden 1986

Klimanormalen for april fortæller, at vi normalt måler 7,2 grader som gennemsnit for hele måneden. I skrivende stund måler vi 5,2 grader, hvilket betyder, at det kan blive den koldeste april i 35 år. Sidst, det var koldere, var i 1986, hvor temperaturen endte på 4,1 grad.

I 1988 og 2013 endte temperaturen på 5,5 grader. Den koldeste april nogensinde registreret er fra 1888, hvor det kun blev til 2,5 grader. Varmerekorden tilhører 2011 med 9,9 grader.