Vejr

Særligt vejrfænomen kan opleves ved de danske kyster i dag

I sensommeren og efteråret kan man opleve det modsatte fænomen.

Mens det er varmt og vindstille over land tirsdag eftermiddag, kan det være en anderledes oplevelse at bevæge sig ud til kysten. Der kan man nemlig blive ramt af en kølig pålandsvind.

Fænomenet kaldes også søbrise og har gode betingelser for at opstå på en dag som i dag.

Lavtryk over land suger luften ind fra havet

Søbrise opstår, når der på denne tid af året bliver stor forskel på temperaturen til havs og temperaturen inde på land.

Temperaturforskellen gør, at luften stiger til vejrs over land, og så kommer der til at mangle luft. Der bliver dannet et såkaldt termisk lavtryk.

Den manglende luft i lavtrykket bliver erstattet af frisk og kølig luft ude fra havet, og den bliver nærmest suget ind mod de centrale dele af Jylland, Fyn, Sjælland og også ind mod midten af mange af de mindre øer. Derved får man dannet pålandsvind ved kysterne.

Oppe i højden blæser den lune luft i stedet til havs og synker ned. Og så kan hele cirkulationen begynde forfra.

Søbrisen følger solens gang på himlen

Optakten til søbrisen begynder i løbet af formiddagen, hvor solen får så meget magt, at luften varmes op til tæt på sommervarmeniveauer over land. Når temperaturforskellen mellem hav og land når op på cirka 5 grader, vil søbrisen ofte sætte ind.

Så længe det er varmt nok, lever søbrisen, og derfor forsvinder den også gradvist igen ud på eftermiddagen og først på aftenen, når solen og varmen går på hæld.

Søbrise er særlig for foråret og tidlig sommer

Når havet omkring os bliver varmere i den kommende tid, vil hyppigheden af søbriser aftage, og i sensommeren og efteråret kan man tilmed opleve det modsatte fænomen – landbrise. Her blæser kolde vinde om natten fra land og ud over havet.

Husk i øvrigt solcremen, hvis turen går til en kølig strand. For selvom termometeret ikke er i top tæt på vandet, bider solens skadelige UV-stråler stadig ligeså kraftigt som i det varme vejr inde over land.