Vejr

Dette vejrforhold får os til at købe is

Det er ikke temperaturen, men solen, der afgør, om vi sætter tænderne i is. Det fortæller ejeren af Hansens Is.

Med forårsvarme og solskin over Danmark de sidste mange dage er appetitten på is også steget. Det glæder de sig over hos Hansens Is tæt på Frederikssund, der ellers var slukørede efter en påske med sne og blæst.

- Det kunne næsten kun gå én vej efter den påske, fortæller ejer af Hansens Is Anders Eibye Hansen.

Og den rigtige vej må det siges at være gået, hvis man er isproducent, navnlig de sidste fem dage, hvor vi har haft tørvejr, solskin og op til 19 grader.

- Isappetitten er stor derude nu. Det kan vi tydeligt mærke, for vi har lige så travlt nu som på en god dag i juni, fortæller Anders Eibye Hansen.

Solskin giver issult

Forklaringen skal ifølge Anders Eibye Hansen findes to steder. Den en er, at vores lyst til is er ekstra stor netop nu efter en lang vinter uden det store isspiseri. Den anden er, at det ikke er temperaturen, men andelen af solskin, som har betydning for vores issult.

- Nogle af vores issælgere ude i landet er utrolig vejrnørdede, og de har holdt nøje øje med vejrforhold og issalg igennem mange år. På denne tid af året der spiser vi is, så snart solen skinner. Så er det lige meget, om det er 9 grader eller 17 grader, uddyber Anders Eibye Hansen.

April er blevet mere solrig de sidste 30 år

Og netop solskin er der statistisk set meget af i april. Indtil videre har april budt på 142 solskinstimer og kun 18,5 millimeter nedbør. April er da også den tørreste måned på året, og normalt får vi i gennemsnit 188 solskinstimer denne måned. Holder prognoserne stik, så kommer vi formentlig over 200 solskinstimer denne april. Rekorden for flest solskinstimer er fra 2019, hvor det blev til 273,7 solskinstimer.

Oveni det viser den nye klimanormal, der går fra 1991-2020, at vi de sidste 30 år har fået 15 procent mere solskin i april måned sammenlignet med de aprilmåneder, der lå før 1991. Der er med andre ord et godt grundlag for at kaste sig over is netop i april måned.

Ifølge Anders Eibye Hansen er det den klassiske vaffelis, vi hungrer efter netop nu, mens det er sodavandisen, der sælger godt på en varm sommerdag.

Klassisk dansk sommer er et ønskescenarie

Og selvom forårsvejret har betydning for vores issult, så er det henover sommeren, at det største slag skal slås, når det gælder issult. Her lyder ønskescenariet fra isproducenten:

- Bare vejret er varieret, så er jeg glad. Er det varmt for længe, så når ismaven at blive for mæt. Så en klassisk dansk sommer med lidt af det hele, det er optimalt for os, afslutter Anders Eibye Hansen.