Vejr

Sådan passer du bedst din græsplæne

Det er blevet den tid på året, hvor man skal tænke på at få passet sin græsplæne. Græsekspert Leopold Asmussen kommer her med tips og råd.

Græslægger Leopold Asmussen er vokset op i en bondefamilie, men landbrug var ikke noget, der tiltrak ham.

Derimod har Leopold Asmussen siden 1982 beskæftiget sig med rullegræs. Dengang søgte han lidt tilfældigt ind hos et firma med rullegræsproduktion – og fik jobbet.

I de seneste 35 år har han været ejer af sit eget græsfirma, Leopolds Rullegræs. Nu deler han ud af sin viden om, hvordan de danske haveejere sikrer sig en sund græsplæne.

Vækstsæsonen starter i det tidlige forår

Omkring marts og april begynder græsset at slå rødder. Her begynder jordtemperaturen nemlig at komme over 0 grader, samtidig med at Solen står højere på himlen.

Selve græsstrået begynder først at vokse ved jordtemperaturer over 7 grader. Her mangler temperaturen dog stadig at følge med, da den gennemsnitlige jordtemperatur for de første 19 dage af april ligger på knap 6 grader. Det skyldes de mange frostnætter.

Derudover er det også i forårsmånederne, at temperaturen nærmer sig 18 til 20 graders varme på termometret, hvilket er gunstige vækstbetingelser for græsset fortæller Leopold Asmussen til TV 2 VEJRET.

Allerede ved dagstemperaturer på 10 til 12 grader begynder græsset dog at gro. Derfor er april den måned, hvor plæneklipperen skal frem fra haveskuret.

Gødning er alfa

Leopold Asmussen slår fast, at man hjemme i sin egen have ikke kan få en græsplæne, der står snorlige som ved den lokale golfklub, hvor greenkeepere har flere års erfaring.

Alligevel kan der gøres meget for, at græsplænen bliver grønnere end naboens.

- Gødning af græsplænen skal begynde i foråret, hvor græsset oplever sin største vækst, fortæller Leopold Asmussen.

Og gødning skal gøres uden kalk. Bruges der kalk i gødningen, kan der risikere at gro mos i plænen.

Mos er en alge, der kommer fra fugtig luft og som netop kan gro på kalk.

Og når vi nu er ved mos, har Leopold Asmussen sin egen teori. Teorien går ud på, at robotplæneklippere er geniale til at holde mos nede, da de kører på kryds og på tværs af haven. Hvorimod der ved hånddrevne plæneklippere kan opstå hjulspor, hvor mos har tendenser til at vokse frem.

Mos i haven er ikke en velkommen gæst. Derfor skal man huske at gøde sin have ordentligt.

Sidste måned for gødning af græsplænen er september, da gødning sidst på året kan risikere sneskimmel, siger Leopold Asmussen.

Sneskimmel er en skimmelsvamp, der især kan dukke frem om vinteren, da den trives godt under den tunge og våde sne.

Klipning er omega

En anden vigtig faktor, når der snakkes pasning af græsplæne, er klipningen. Især i vækstsæsonen fra april skal plæneklipperen gerne frem to gange om ugen.

Græsplænen kan simpelthen slås ihjel ved forkert klipning, advarer Leopold Asmussen.

Græsplænen skal jævnligt klippes – gerne op til to gange om ugen.

Den ideelle kliphøjde for græsset er 2,5 til 3 centimeter, og græsklipning skal helst foregå, når plænen er tør.

Vender man hjem fra en længere ferie, er det med at være påpasselig. Græsset har ikke godt af at blive klippet tæt fra dag ét. Cirka en tredjedel af græslængden ad gangen foreslår Leopold Asmussen.

Derudover er det vigtigt at holde plæneklipperens knive skarpe. Uskarpe knive kan medføre, at græsset bliver flået fra hinanden, som kan resultere i bakterier i græsset.

Tre gode råd til haveejeren

Til slut giver Leopold Asmussen de tre vigtigste råd til pasning af græsplænen:

  • Kniven på plæneklipperen skal være skarp – nøjagtig som køkkenknivene.
  • Græssets optimale kliphøjde er 2,5 til 3 centimeter.
  • Sørg for at klippe ofte – 2 gange om ugen er at foretrække.

Ellers er det overordnet tip fra Leopold Asmussen at anskaffe en græsplæne, der kan tåle leg fra børn, hunde og barnlige sjæle.

Først til oktober slutter græssæsonen, når sollyset er mindre dominerende.