Vejr

Rekordtyfon er nærmest eksploderet ud for Filippinerne

Hvis tyfonen Surigae havde ramt Filippinerne, kunne det være endt i en omfattende naturkatastrofe.

Tyfonen Surigae i Filippinerhavet har udviklet sig kraftigt hen over weekenden og er nu det mest voldsomme tropiske uvejr registreret i april nogensinde.

På Filippinerne kan man imidlertid ånde lettet op.

Det, som kunne have udviklet sig til en naturkatastrofe, vil i stedet ende som uvejr med blæst, masser af nedbør og mulige oversvømmelser hen over de kommende dage.

Situationen kan fortsat udvikle sig farligt, men som det ser ud nu, vil selve tyfonen gå uden om øerne.

Dermed slipper Filippinerne også for en historisk kraftig tyfon med vindstød på mere end 300 kilometer i timen og op mod 80 centimeter regn.

Lufttrykket i tyfonens øje er helt nede på 888 millibar.

Ved havoverfladen blev der målt bølger på 16,7 meter i nat.

I modsætning til med de tropiske orkaner ud for USA, bliver der ikke sendt måleudstyr ind i uvejret.

Hastigheden og lufttrykket er konservative skøn fra det amerikanske Joint Typhoon Warning Center baseret på satellitbilleder. Det betyder, at Surigae formentlig er kraftigere, end tallene angiver.

Tyfonen er gået fra en såkaldt kategori 1 til den allerkraftigste kategori 5 på bare 36 timer. Det er mere end dobbelt så hurtigt som en normal tyfon.

Kategori 1 begynder populært sagt der, hvor de allerkraftigste orkaner slutter i Danmark, mens kategori 5 i princippet et totalt ødelæggende for alt, der ikke er specielt sikret mod så kraftigt uvejr.

Betegnelsen tyfon bruges om kraftige tropiske lavtryk i Asien. Ved Australien og over mod Afrika kaldes det en cyklon, og ved Amerika kaldes det tropisk orkan. I princippet er der dog tale om samme fænomen.

Surigae er det første af de kraftige tropiske uvejr i 2021.

Uvejrene opstår, når havvandet er varmt nok, og netop nu er vandet ud for Filippinerne omkring en grad varmere end normalt for årstiden.

Det varme vand er en vigtig del af årsagen til, at Surigae har kunnet udvikle sig så hurtigt.

På et normalt år vil der være omkring 18 uvejr, der når kategori 4 eller 5.