Vejr

Varmere dage vil give bøgen et boost

Når temperaturen stiger i løbet af ugen, er det energiskuddet, vores bøgetræer har ventet på.

En af Danmarks mest karakteristiske forårsbebudere meldte søndag sin ankomst, da der blev lagt en tokrone hen over et friskt bøgeblad på Fyn.

Det er den officielle markør af, at bøgen er sprunget ud. Den nordfynske bøg er dog stadig meget alene. Den står omgivet af artsfæller uden spor af grønt.

Det kommer imidlertid ikke til at vare længe nu, lyder det fra Iben Margrete Thomsen, der er seniorrådgiver ved Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning på Københavns Universitet

Iben Margrete Thomsen er ekspert i bøgens udspring, og hun forventer, at det helt store ryk kommer i denne uge.

- De kommende dage byder på markante varmegrader, måske helt op til 15 grader. Hvis den stigning kommer, så rykker de tidlige bøge over det hele, siger hun.

Det er vigtigt, at der er tale om ægte bøg, der nemt kan forveksles med avnbøg, der springer tidligere ud. De små fine hår viser, at dette er den ægte vare. Kanten er også mere jævn end på den dobbelttakkede avnbøg.

Der kan stadig komme nattefrost, og det er dårligt nyt for de udsprungne bøge. Hvis de friske blade får bare få frostgrader, får de brune kanter og krøller lidt sammen. Og så må senere skud tage over.

Nattefrost er dog ikke ensbetydende med en massedød blandt de unge bøgeskud.

Det er koldest nede ved jorden, og skuddene sidder i flere meters højde. Rimfrost i græsset er dermed ikke ensbetydende med, at der er minusgrader oppe i træerne.

De træer, der springer først ud, vil typisk også stå et sted, hvor det er relativt lunt, da det er en medvirkende faktor til at styre udspringstidspunkt for bøg.

Det fynske bøgetræ står grønt som det eneste, men snart springer alle de andre også ud.

– Men det mest afgørende er, at nogle bøge er genetisk disponerede for tidligt udspring. I den bøgebevoksning, hvor vi har overvåget udspringet med kamera de sidste 11 år, er det altid det samme træ, som kommer først, siger Iben Margrete Thomsen.

Udspringet kunne være kommet tidligere som følge af den meget varmeafslutning på marts, men med april satte kold luft ind fra nord, og det blev mærkbart koldere. Det har bøgene også kunnet mærke.

- Hvis det ikke var vendt der, tror jeg, bøgen var sprunget ud tidligere, men den kolde periode fik dem til at trække følehornene til sig, siger Iben Margrete Thomsen.

Forskningen peger på, at de tidligste bøge springer ud, når gennemsnitstemperaturen af alle dage med plusgrader fra 1. marts og frem – den såkaldte varmesum – kommer over 120, og der så kommer nogle varme dage til at skyde processen i gang.

Når varmesummen kommer højt nok op ... og der så kommer nogle varme dage oven i, er det som regel det, som får de første bøge til at springe ud.

Træerne gør sig klar, når varmesummen kommer tilstrækkeligt højt op, og så springer de ud, når de får et varmeboost i form af nogle varme dage.

Varmesummen ramte 120 omkring 31. marts, men varmeboostet udeblev. Faktisk kom der snarere et kuldeboost med den kolde aprilstart, og det var det, der forsinkede udspringet.

Med varmegraderne frem mod weekenden tror Iben Margrete Thomsen, at billederne vil begynde at strømme ind omkring torsdag eller fredag, når bøgen kommer ud af starthullerne i hele landet.

På TV 2 Vejret har vi i 20 år været med til at kortlægge bøgens udspring, og vi opfordrer fortsat alle til at sende deres gode bøgebilleder ind her i den kommende tid.

Du kan indsende dine bøgebilleder her.