Vejr

April er kommet koldt fra start

11 ude af 12 nætter har haft frost. Årets fjerde måned har ikke haft en koldere indledning siden 2013.

Hvis du synes, at aprilvejret indtil nu har været noget friskt, er du ikke helt galt på den. Faktisk er det den koldeste start på april i otte år.

Dette er dog ikke ensbetydende med, at vi står over for en historisk kold april. Der er varmere temperaturer på vej, og der er stadig 18 dage tilbage af måneden.

Sidst, april for alvor havde en rigtig koldstart, var 2013. Her var gennemsnitstemperaturen helt nede på to grader for de første 11 døgn. I år er den oppe på fire grader.

I 2013 kom den usædvanligt kolde april efter en meget kold marts. Det er ikke tilfældet i år.

Mange vil sikkert føle april som et tilbageskridt oven på den meget flotte martsafslutning. Dette er dog en sandhed med visse modifikationer.

Måneden er varmere end den foregående trods sne og nattefrost.

Gennemsnitstemperaturen for marts var kun 3,9 grader og dermed 0,1 grad koldere end april frem til nu.

Marts var koldere til trods for, at måneden sluttede med helt sommerlige temperaturer, der kulminerede med 20,1 grader i Store Jyndevad nær ved grænsen til Tyskland.

Det var den ottendevarmeste martsdag målt i Danmark, siden målingerne begyndte i 1874. Altså den ottevarmeste ud af mere end 4500 martsdage.

Længere syd på sluttede marts med en række månedsrekorder.

Varmest blev det i Frankrig med hele 29,8 grader. Dernæst fulgte Tyskland med 27,2 grader, Holland med 26,1 grader og til sidst Luxembourg med 25,1 grader.

Men så skiftede vejret.

Et stort lavtryk begyndte samtidig med skiftet fra marts til april at hente kold luft ned helt oppe fra nordpolen. Og så blev det koldt både i Danmark og i resten af Europa.

Slovenien, Schweiz og Italien slog nye kulderekorder med henholdsvis 20,6, 26,3 og 33,2 graders frost. Det er en forskel på mere end 60 grader på under to uger nogenlunde inde for samme breddegrad i Europa.