Vejr

Nye kulderekorder i Europa

April er startet vinterligt, ikke bare i Danmark, men i hele Europa.

Den polare kulde, der trængte ned over Danmark 2. påskedag, har lagt Europa i en dybfryser de seneste dage.

Kuldefrembruddet har sidenhen sørget for, at der er slået nationale og lokale kulderekorder for april rundt omkring i Europa.

Kulden kommer kort tid efter sommervarme i Europa, hvor man nogen steder er gået fra varmerekord i marts til kulderekord i april.

De blå farver i nedenstående kort over temperaturanomali viser, at det har været koldere end normalt i store dele af Europa i ugens løb.

Temperaturanomali i Europa, 7. april 2021. I store dele af Europa har det været koldere end normalt.

Kulderekorder i Slovenien, Schweiz og Italien

Onsdag oplevede alpelandene, Slovenien, Schweiz og Italien, de koldeste temperaturer nogensinde målt for april i deres respektive vejrhistorier.

ARSO vreme, der er Sloveniens meteorologiske institut, kunne berette om frysende minus 20,6 grader målt i Nova vas na Blokah, en lille by i det centrale Slovenien.

Endnu koldere var det i Schweiz, hvor det schweiziske meteorologiske institut MétéoSuisse målte rekordlave minus 26,3 grader ved turistattraktionen Jungfraujoch i 3471 meters højde, hjemsted for Europas højest beliggende togstation.

I Italien kunne meteorolog Etienne Kapikian, fra det franske meteorologiske institut Météo-France, annoncere minus 33,2 grader målt ved bjerget Capanna Margherita i 4560 meters højde beliggende i de italienske alper.

Andre kolde ekstremer

I Frankrig var man utrolig tæt på at slå en gammel temperaturrekord fra 1947. Natten til onsdag var den gennemsnitlige temperatur i hele Frankrig minus 0,4 grader.

Kulden i Frankrig har desuden gjort, at vinbønder er nødt til at tænde bål for at holde frosten væk.

I byen Gospic i Kroation slog man en lidt sjov temperaturrekord. Her blev der ifølge Maximiliano Herrera, der følger globale temperaturekstremer, målt minus 12 grader, hvilket er det koldeste for et beboeligt område i Kroatien målt i april.

Temperaturrekorden i landet er minus 14,5 grader fra 2003.

Kun en uge efter rekordvarme

De rekordlave temperaturer og sne i flere lande kommer blot en uge efter det historisk varme vejr i marts.

Her nåede man rekordvarme i lande som Holland, Frankrig, Belgien og Luxemburg.

I Slovenien er man på blot en uge gået fra en rekordvarm martsdag til en rekordkold aprilnat.