Vejr

Snebyger i Danmark stammer fra Nordpolen

Det usædvanligt kolde aprilvejr skyldes, at luften over Danmark har oprindelse fra Nordpolen.

Store dele af Danmark har oplevet snebyger 2. påskedag og tirsdag. Snebygerne er dannet i den kolde luft, som strømmer til Danmark fra nord og nordvest.

Nedenstående satellitfoto viser tydelige linjer af hvide skyer, som løber fra Norskehavet gennem Nordsøen til Danmark.

Satellit tirsdag klokken 9.30. Rammen viser Danmarks placering. Der er tydelige linjer af bygeskyer fra Norskehavet ned gennem Nordsøen til Vestjylland.

Luftens oprindelse er fra endnu nordligere himmelstrøg. En såkaldt trajektorieberegning viser, at luften stammer fra Nordpolen.

Trajektorieberegning af luften over Danmark tirsdag. Fem dage tidligere lå luften nord for Grønland og er siden blevet transporteret til Danmark.

Ved hjælp af vejrdata kan man benytte denne metode til at udregne luftmolekylernes bevægelse tilbage i tid. Beregningen viser, at luften over Danmark tirsdag har sin oprindelse nord nær Nordpolen.

Snebyge ved Brande. Sneen har givet hvide landskaber, men også hvide træer i vindretningen på grund af den kraftige nordvestenvind.

Luften har de første dage i april bevæget sig nord om Grønland og siden i høj fart bevæget sig til Danmark.

En del af den luft, vi har over Danmark, har bevæget sig over de norske fjelde.

De fleste snebyger er faldet i Vest- og Sønderjylland, hvor den arktiske luft først er ankommet  -og uden at skulle passere de norske fjelde. Her snelandskab i Padborg.

Det har tvunget luften til at afgive meget af sin sne over fjeldene. Derfor er der også kommet flere snebyger i Vest- og Sønderjylland. Her er luften ankommet direkte - og uden forhindringer i form af bjerge.